Składniki:
250 g fasolki szparagowej (odmiana i kolor dowolny - najważniejsze, żeby była młoda i jędrna)
1 mała cebulka
1 łyżeczka masła
tymianek świeży lub suszony
sól do smaku
1 ząbek czosnku
Sposób przygotowania:
1. Fasolkę myjemy i odcinamy końcówki. Wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy do miękkości (fasolka nie może się rozgotować).
2. W tym czasie obraną i posiekaną cebulkę podsmażyć na maśle (cebula nie powinna się zrumienić, a jedynie pozbyć się swojej surowości).
3. Fasolkę odcedzić, wrzucić do garnka i posypać tymiankiem (ostrożnie z tą przyprawą, bo jest bardzo aromatyczna!). Dodajemy cebulkę i zmiażdżony ząbek czosnku, doprawiamy do smaku, mieszamy.
Smacznego!!!
Szkoda ,że moja fasolka z działki się już skończyła :(
OdpowiedzUsuń