Te ciasteczka to wspomnienie z dzieciństwa. W zeszłym roku zainwestowałam w patelnię do ich przygotowania. Te słodkości są również popularne w Bułgarii, Ukrainie czy Litwie.
Składniki:
Orzeszki:
- 500 g mąki pszennej
- 2 łyżki cukru pudru
- 150g masła
- 3 jajka
- 5 łyżek śmietany
- 1 łyżka octu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Krem:
- 1 szklanka mleka
- 4 łyżki cukru
- 2 szklanki zmielonych orzechów włoskich
- 200 g masła
- łyżka alkoholu
Sposób wykonania:
1. Mąkę przesiać, dodać cukier puder, dorzucić pokrojone zimne masło i z całości zrobić kruszonkę. Wbić jajka, dodać śmietanę, ocet, sodę i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto włożyć do pojemnika i schłodzić.
2. Metalową foremkę dobrze rozgrzać na ogniu (posiadam taką, której używa się na kuchence gazowej). Z ciasta formować kuleczki, nakładać do foremki i zrobić orzeszki. Powinny być zarumienione na złoto.
3. Zrobić krem: mleko z cukrem zagotować, dorzucić zmielone orzechy i wymieszać. Gdy zgęstnieje, dodać masło, całość wymieszać i ostudzić. Można dodać alkohol do masy.
4. Połówki orzeszków nadziać kremem, można do środka dodać kawałek orzecha lub wiśnię z zalewy. Połówki połączyć. gotowe orzeszki przechowywać w chłodnym miejscu.
Smacznego!!!
Źródło: Ewa Wachowicz
Nie mam takiej patelni, ale spróbuję zrobić babeczki z Twojego przepisu Aniu, bo mam orzechy.
OdpowiedzUsuńWygladaja pysznie. Chetnie zrobilabym, ale nie mam takiej foremki
OdpowiedzUsuńPoza wspomniana przeze mnie patelnie, mozna jeszcze kupić foremki na ciasteczka orzeszki, a nawet opiekacz😊
UsuńPoda Pani link do tej patelni lub zdjecie jak wyglada.Piękne te orzeszki Czekam na odpowiedz z góry dziękuje
OdpowiedzUsuńTu pierwszy lepszy link z allegro https://allegro.pl/oferta/forma-do-orzeszkow-patelnia-opiekacz-orzeszki-12956258191
Usuńdziękuje bardzo
OdpowiedzUsuń