Druga wersja pysznej lazanii bolońskiej. Zapraszam.
Składniki:
- 200 g makaronu typu lasagne - lub wedle uznania, w zależności od naczynia, w którym zamierzamy robić lazanię
- 400 g mięsa mielonego
- 2 puszki pomidorów pokrojonych w kostkę
- 2 pełne łyżki koncentratu pomidorowego
- tarty ser, najlepiej mozzarella
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Sos beszamelowy:
- 500 ml mleka
- 3 pełne łyżki mąki pszennej
- 50 g masła
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania:
1. Zrobić sos z mięsem: cebulę posiekać, na patelni rozgrzać trochę oleju, dodać cebulkę, chwilę smażyć po czym dodać przeciśnięty czosnek. Dodać mięso mielone, smażyć aż nie będzie surowe. Dorzucić pomidory z puszki, dodać koncentrat pomidorowy, doprawić solą i pieprzem, całość dusić przez około 5 minut.
2. Przygotować sos beszamelowy. Na patelni rozpuścić masło, dodawać partiami mąkę i dokładnie mieszać. Wlać mleko cały czas mieszając, by nie zrobiły się grudki. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotować przez 5-7 minut.
3. Naczynie do zapiekania wysmarować częścią sosu beszamelowego. Wyłożyć suche płaty lasagne, przykryć częścią sosu z mięsem, lekko posypać tartym serem, powtarzamy od sosu beszamelowego tyle razy, ile mamy składników. Ostatnią warstwą powinna być grubsza warstwa tartego sera.
4. Całość piec w 200*C przez 30-40 minut.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!