1 listopada 2016

Szarlotka ucierana / na ucieranym cieście

U nas zdecydowanie królują wypieki sezonowe, szczególnie z jabłkami lub/i orzechami. Dziś podrzucam Wam przepis na szarlotkę ucieraną. Przepis mam ze starych wycinek z gazet z przepisami. Polecam serdecznie!


Składniki (blaszka 26x34cm):

1 kg - 1,5 kg jabłek (szara reneta)
cynamon
250 g masła / margaryny
6 jajek
1 szklanka cukru
3 szklanki mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
1/2 szklanki śmietany 18%

Sposób przygotowania:

1. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
2. Jabłka obrać, pokroić w plastry (pomogłam sobie szatkownicą), dodać cynamonu wedle uznania i wymieszać.
3. Margarynę lub masło utrzeć na puch z cukrem, stopniowo dodawać po jednym jajku, a następnie dodawać partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Zmiksować do połączenia się składników.
4. 2/3 ciasta wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ułożyć jabłka. Do pozostałej części ciasta dodać śmietanę i wymieszać. Ciasto wyłożyć na jabłka. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 40-50 minut do suchego patyczka. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!!!

11 komentarzy:

  1. Uwielbiam ciasta z jablkami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Szarlotka to takie ciasto, które nigdy się nie znudzi i zawsze smakuje. Chętnie zjadłabym ten kawałek Twojej szarlotki teraz do kawy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Boskie, właśnie wróciłam z zakupami i już wieczorem będę próbowała swoich sił według Twojego przepisu!

    OdpowiedzUsuń
  4. czy mogą być słodkie jabłka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak. Dalabym ich jednak 1 kg aby nie bylo za duzo.

      Usuń
  5. A co że śmietaną?w którym momencie ją dodać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W punkcie 4 pisze. Dodajemy do reszty ciasta i wykladamy na jablka.

      Usuń
  6. ciasto wyszło mi rewelacyjne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje za komentarz. Moze jakas fotka do galerii? Pozdrawiam

      Usuń
    2. Kiedy pisałam komentarz ciasta już nie było, może innym razem!

      Usuń
  7. Każde ciacho z jabłkami to coś dla mnie. A Twoje wygląda mega apetycznie! :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!