U nas zdecydowanie królują wypieki sezonowe, szczególnie z jabłkami lub/i orzechami. Dziś podrzucam Wam przepis na szarlotkę ucieraną. Przepis mam ze starych wycinek z gazet z przepisami. Polecam serdecznie!
Składniki (blaszka 26x34cm):
1 kg - 1,5 kg jabłek (szara reneta)
cynamon
250 g masła / margaryny
6 jajek
1 szklanka cukru
3 szklanki mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
1/2 szklanki śmietany 18%
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
2. Jabłka obrać, pokroić w plastry (pomogłam sobie szatkownicą), dodać cynamonu wedle uznania i wymieszać.
3. Margarynę lub masło utrzeć na puch z cukrem, stopniowo dodawać po jednym jajku, a następnie dodawać partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Zmiksować do połączenia się składników.
4. 2/3 ciasta wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ułożyć jabłka. Do pozostałej części ciasta dodać śmietanę i wymieszać. Ciasto wyłożyć na jabłka. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 40-50 minut do suchego patyczka. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!!!
Uwielbiam ciasta z jablkami :)
OdpowiedzUsuńSzarlotka to takie ciasto, które nigdy się nie znudzi i zawsze smakuje. Chętnie zjadłabym ten kawałek Twojej szarlotki teraz do kawy :)
OdpowiedzUsuńBoskie, właśnie wróciłam z zakupami i już wieczorem będę próbowała swoich sił według Twojego przepisu!
OdpowiedzUsuńczy mogą być słodkie jabłka?
OdpowiedzUsuńTak. Dalabym ich jednak 1 kg aby nie bylo za duzo.
UsuńA co że śmietaną?w którym momencie ją dodać?
OdpowiedzUsuńW punkcie 4 pisze. Dodajemy do reszty ciasta i wykladamy na jablka.
Usuńciasto wyszło mi rewelacyjne!
OdpowiedzUsuńDziekuje za komentarz. Moze jakas fotka do galerii? Pozdrawiam
UsuńKiedy pisałam komentarz ciasta już nie było, może innym razem!
UsuńKażde ciacho z jabłkami to coś dla mnie. A Twoje wygląda mega apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuń