6 listopada 2016

Duszony karczek


Składniki:

6-8 plastrów karkówki
1 cebula
2 ząbki czosnku
3 łyżki oleju
2 łyżki masła
1 szklanka wody
1 łyżeczka suszonej papryki
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka świeżego rozmarynu
szczypta cząbru
listek laurowy
sól, pieprz

Sposób wykonania:

1. Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Rozgrzać olej na patelni, dodać posiekaną cebulę i czosnek, a potem wyłożyć mięso i smażyć razem, mięso przysmażyć z obu stron.
2. W wodzie wymieszać wszystkie przyprawy, zalać mięso i dusić do miękkości pod przykryciem. W razie potrzeby uzupełnić wodę.
3. Gdy mięso już jest miękkie, dodać do sosu masło, wymieszać, nałożyć pokrywkę i wyłączyć gaz.
4. Podawać z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!!!

Źródło: Kuchnia na wzgórzu

4 komentarze:

  1. Takie przepisy na głodnego są niebezpieczne!:) Zapraszam Cię do nas na www.kcalmar.com :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja jestem mięsną dziewuchą i karczek w każdej postaci przyjmę, a z kaszą i sałatką to nawet na zdrowo ;-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!