6 listopada 2016
Duszony karczek
Składniki:
6-8 plastrów karkówki
1 cebula
2 ząbki czosnku
3 łyżki oleju
2 łyżki masła
1 szklanka wody
1 łyżeczka suszonej papryki
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka świeżego rozmarynu
szczypta cząbru
listek laurowy
sól, pieprz
Sposób wykonania:
1. Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Rozgrzać olej na patelni, dodać posiekaną cebulę i czosnek, a potem wyłożyć mięso i smażyć razem, mięso przysmażyć z obu stron.
2. W wodzie wymieszać wszystkie przyprawy, zalać mięso i dusić do miękkości pod przykryciem. W razie potrzeby uzupełnić wodę.
3. Gdy mięso już jest miękkie, dodać do sosu masło, wymieszać, nałożyć pokrywkę i wyłączyć gaz.
4. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!!!
Źródło: Kuchnia na wzgórzu
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Uwielbiam duszony karczek :)
OdpowiedzUsuńTeż taką lubię robić.
OdpowiedzUsuńTakie przepisy na głodnego są niebezpieczne!:) Zapraszam Cię do nas na www.kcalmar.com :)
OdpowiedzUsuńJa jestem mięsną dziewuchą i karczek w każdej postaci przyjmę, a z kaszą i sałatką to nawet na zdrowo ;-)
OdpowiedzUsuń