Oto ciasto według receptury mojej mamy i jedno z ulubionych ciast mojej córki.
Składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki
2 niepełne szklanki cukru
2 szklanki mleka
1,5 kostki margaryny
3 jajka
3 łyżki powideł (u mnie z czarnej porzeczki)
3 łyżki kakao
2 łyżeczki sody
5 dag rodzynek
5 dag posiekanych orzechów
przyprawa do piernika
Krem:
1 kostka masła
2-3 łyżki cukru pudru
1 galaretka cytrynowa
3/4 szklanki wrzątku
Sposób przygotowania:
1. Miękką margarynę utrzeć z cukrem na puch, następnie dodawać stopniowo po jednym żółtku, a później partiami następne składniki. Na koniec dodać pianę ubitą z białek i delikatnie wymieszać całość. Ciasto wyłożyć na blachę wyłożoną papierem i piec w 180 st.C przez ok 50 minut.
2. Zrobić krem, we wrzątku rozpuścić galaretkę i odstawić do lekkiego stężenia.
3. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na puch, potem dodać tężącą galaretkę i dokładnie zmiksować całość. Masę odstawić, by trochę stężała.
4. Wierzch dobrze wystudzonego ciasta posmarować kremem. Posypać tartą czekoladą.
Smacznego!!!
Wyglada obłędnie i bardzo soczyście. Warty wypróbowania na święta! Pysznie!
OdpowiedzUsuńŚwietne ciasto, na pewno jest bardzo smaczne :)
OdpowiedzUsuńBędę robić :)
OdpowiedzUsuńWspaniale wyrósł, wygląda rewelacyjnie :-)
OdpowiedzUsuńWspaniały przepis. Zrobiłam na próbe w ten weekend. Ląduje w ulubionych!
OdpowiedzUsuńmam ogromna ochote zrobic to ciacho, jakie sa wymiary blaszki na piane skladniki?
OdpowiedzUsuńCiasto pieklam w blaszce 36×24 cm
UsuńNieraz słyszałam o tym kremie masło+galaretka. Nie mam odwagi wypróbować... nie wiem czemu. Boję się, ze całość mi się zwarzy :D
OdpowiedzUsuńTaaak? Nigdy mi się ta masa nie zwarzyła :)
Usuń