15 października 2022

Ciasto orzechowo-kokosowe

 Ciasto urzekło mnie swoimi warstwami i tym, że piecze się je w całości bez dodatkowego przekładania. Nie ma tu żadnej masy, ciasto jest raczej z tych suchych, idealnie pasuje do kawki czy herbaty.

Składniki (blaszka 36x20cm):

Kruche ciasto:

  • 37 dag mąki pszennej +do podsypania 
  • 4 żółtka
  • 250 g masła / margaryny
  • 7 dag cukru zwykłego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Kokos: 

  • 6 białek
  • 2/3 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 16 dag wiórków kokosowych
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Orzechy:

  • 6 jajek
  • 20 dag orzechów włoskich mielonych
  • 1 niepełna szklanka cukru
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki mąki pszennej

Dodatkowo: wiśnie z syropu lub powidła śliwkowe lub wiśniowe

Sposób przygotowania:

1. Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Podzielić na dwie części, jedną schować do zamrażarki, a drugą do lodówki na minimum 30 minut.

2. Ciasto z lodówki wyłożyć na blaszkę, nakłuć widelcem, na wierzchu ułożyć wiśnie z syropu lub posmarować powidłem.

3. Zrobić kokos: białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, partiami dodawać cukier, wszystko dobrze ubić. Łyżką wmieszać kokos i mąkę. Gotowe ciasto wyłożyć na wiśnie. 

4. Zrobić orzechy: żółtka oddzielić od białek, białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, potem partiami dodawać cukier oraz po jednym żółtku. Na najmniejszych obrotach wmieszać bułkę tartą, mąkę i orzechy. Ciasto wyłożyć na warstwie kokosowej. 

5. Na wierzch zetrzeć na tarce jarzynowej ciasto z zamrażarki. 

6. Piec 40-50 minut w 170*C. 

Smacznego!!!

Źródło: Przyślij przepis


3 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!