Ciasto urzekło mnie swoimi warstwami i tym, że piecze się je w całości bez dodatkowego przekładania. Nie ma tu żadnej masy, ciasto jest raczej z tych suchych, idealnie pasuje do kawki czy herbaty.
Składniki (blaszka 36x20cm):
Kruche ciasto:
- 37 dag mąki pszennej +do podsypania
- 4 żółtka
- 250 g masła / margaryny
- 7 dag cukru zwykłego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Kokos:
- 6 białek
- 2/3 szklanki cukru
- szczypta soli
- 16 dag wiórków kokosowych
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Orzechy:
- 6 jajek
- 20 dag orzechów włoskich mielonych
- 1 niepełna szklanka cukru
- 3 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki mąki pszennej
Dodatkowo: wiśnie z syropu lub powidła śliwkowe lub wiśniowe
Sposób przygotowania:
1. Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Podzielić na dwie części, jedną schować do zamrażarki, a drugą do lodówki na minimum 30 minut.
2. Ciasto z lodówki wyłożyć na blaszkę, nakłuć widelcem, na wierzchu ułożyć wiśnie z syropu lub posmarować powidłem.
3. Zrobić kokos: białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, partiami dodawać cukier, wszystko dobrze ubić. Łyżką wmieszać kokos i mąkę. Gotowe ciasto wyłożyć na wiśnie.
4. Zrobić orzechy: żółtka oddzielić od białek, białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, potem partiami dodawać cukier oraz po jednym żółtku. Na najmniejszych obrotach wmieszać bułkę tartą, mąkę i orzechy. Ciasto wyłożyć na warstwie kokosowej.
5. Na wierzch zetrzeć na tarce jarzynowej ciasto z zamrażarki.
6. Piec 40-50 minut w 170*C.
Smacznego!!!
Źródło: Przyślij przepis