Strony

29 listopada 2021

Bułki ciabatta na kefirze

 Proste i puszyste bułki ciabatta na kefirze. 

Składniki (na 10 sztuk):

  • 500 g mąki pszennej (+ troszkę do podsypania)
  • 1 opakowanie suchych drożdży (7g)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 30 ml oliwy lub oleju
  • 300 ml kefiru w temp. pokojowej

Sposób przygotowania:

1. Mąkę przesiać, dodać cukier, sól, drożdże i całość wymieszać łyżką. 

2. Do suchej mieszanki wlać oliwę oraz kefir, wyrobić ciasto. Gdy już będzie gładkie i elastyczne, przykryć je ściereczką i odstawić na godzinę do podwojenia objętości.

3. Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat, uformować wałek, lekko podsypać mąką. Pokroić na 10 bułek. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem i ponownie odstawić do podrośnięcia, tym razem na 30 minut. 

4. Piekarnik rozgrzać do 200*C (góra-dół). Piec przez 20 minut. Po upieczeniu obowiązkowo wystudzić na kratce, by pozbyć się nadmiaru wilgoci.

Smacznego!!!

Źródło: prostepesto.pl


28 listopada 2021

Sernik żołądkowiec

 Fajny sernik z kolorowym ciastem ucieranym. Przepis pochodzi ze zbiorów siostry Anastazji.

Składniki (blaszak 34x26cm):

Ser:

  • 1 kg sera (dwukrotnie zmielonego lub dobrego z wiaderka)
  • 4 jajka
  • 1 niepełna szklanka cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 200 g masła / margaryny

Ciasto:

  • 6 jajek 
  • 250 g masła / margaryny
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 szklanki mąki
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka naturalnego kakao
  • 1 łyżka suchego maku
  • 1/2 opakowania czerwonego kisielu*

Sposób wykonania:

1. Wszystkie składniki na warstwę serową powinny mieć temperaturę pokojową. Utrzeć żółtka z cukrem, następnie dodać mąkę i partiami ser. Na koniec ubić pianę i delikatnie ją wmieszać w ciasto z serem. Wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

2. Zrobić ciasto: żółtka utrzeć z miękkim masłem i cukrem. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, olej, cały czas ucierając. Z białek ubić pianę, dodać do ciasta i lekko wymieszać. Ciasto podzielić na 3 części, do jednej dodać mak, do drugiej kakao, a do trzeciej kisiel. Wymieszać. Kolorowe ciasta układać naprzemiennie na serze. 

3. Całość piec w 170st.C przez 60 minut. Na wystudzone ciasto można wyłożyć polewę lub lukier, ja nic już nie dodawałam. 

Smacznego!!!

*Użyłam kisielu wiśniowego, a lepszy byłby truskawkowy, bo kolor czerwony wyszedłby żywszy.

26 listopada 2021

Sałatka z rukolą i sałatą lodową

 Wiele już podobnych sałatek mam na blogu, ale bardzo takie lubimy i często robimy na kolacje. Różnorodności nigdy dość 😉 Sałatkę przygotowuje się szybko i można od razu podawać. Będzie w sam raz na andrzejkowy wieczór.

Składniki (na 1 półmisek):

  • 1/4 główki sałaty lodowej
  • 2-3 garści rukoli
  • 1/2 opakowania sera sałatkowego typu feta
  • spora garść pomidorków koktajlowych
  • 50g szybki hiszpańskiej typu serrano
  • 3 łyżki zielonych oliwek
  • przyprawa do sałatek
  • oliwa z oliwek
  • krem z balsamico - u mnie malinowy

Sposób wykonania:

1. Sałatę lodową posiekać, wymieszać z rukolą bo wyłożyć na półmisek. Lekko oprószyć przyprawą do sałatek.

2. Na sałacie ułożyć pokrojony w kostkę ser, podsmażoną na patelni i drobniej pokrojoną szynkę, przepołowione pomidorki i oliwki. Całość lekko oprószyć przyprawą, skropić oliwą i kremem z balsamico. Od razu podawać. 

Smacznego!!!

24 listopada 2021

Pulpety w sosie pomidorowym

 Pyszne pulpety w sosie pomidorowym, które można podać z ulubionymi dodatkami. Nam najbardziej smakują z makaronem spaghetti.

Składniki:

  • 700-800g mięsa mielonego (u mnie szynka)
  • 1 niewielka cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • bułka tarta
  • kasza manna
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • majeranek
  • mąka do obtoczenia pulpetów
  • olej do smażenia

Sos:

  • 700g passaty pomidorowej
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • cukier do smaku

Sposób wykonania:

1. Mięso, jajko, drobno posiekaną cebulę, zmiażdżony ząbek czosnku, sól i pieprz, majeranek umieścić w misce. Dodać tyle bułki tartej i kaszy manny, by masa była dość zwarta i dało się z niej formować pulpety. Wszystko starannie wymieszać, formować niewielkie pulpety, które następnie należy obtoczyć w mące. 

2. Na dużej patelni rozgrzać olej, zrumienić na nim pulpety z każdej strony. 

3. Kiedy pulpety są już obsmażone, dodać passatę, zioła i słodką mieloną paprykę. Dusić przez 15 minut, doprawić solą, pieprzem i cukrem do smaku.

4. Podawać np. z makaronem, na wierzch dodać troszkę tartego żółtego sera.

Smacznego!!!



22 listopada 2021

Sałatka z kurczakiem i serkiem wiejskim

 Kolejny pomysł na sałatkę, który gdzieś przepadł na kompie, ale przypadkowo został odnaleziony ;-) To bardzo fajna sałatka, naprawdę można się nią najeść. 

Składniki:

  • 1 mała pierś z kurczaka 
  • dowolna przyprawa do kurczaka
  • 1 pomidor
  • 1 mały ogórek
  • 1 opakowanie serka wiejskiego 
  • sól, pieprz

Sposób wykonania:

1.  Pierś z kurczaka  obsypać przyprawą, ugotować na niewielkiej ilości wody lub usmażyć. Po wystudzeniu pokroić w kostkę. Ogórka i pomidora pokroić, serek odsączyć z większości zalewy, troszkę zostawić.

2. Składniki umieścić w misce, wymieszać, doprawić solą i pieprzem.

Smacznego!!!


20 listopada 2021

Cynamonowo-jabłkowe ciasto z migdałami i orzechami

 To ciasto przypomina ciasto salceson. Nowością są tu migdały i orzechy. To szybki i pyszny placek😋🙂

Składniki:

  • 4 jajka
  • 1 niepełna szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka ciemnego kakao
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 3 jabłka - u mnie szara reneta
  • 2/3 szklanki oleju
  • 100g posiekanych orzechów
  • 50g posiekanych migdałów - użyłam migdałów w płatkach

Sposób przygotowania:

1. Jabłka obrać, pokroić  w kostkę. 

2. Jajka ubić z cukrem na puch. 

3. Mąkę przesiać z sodą, proszkiem do pieczenia, cynamonem i kakao. Dodawać po łyżce do ubitych jajek, miksować na najmniejszych obrotach. Wlać olej i znów wymieszać. Na koniec dodać jabłka, orzechy i migdały, całość wymieszać szpatułką. 

4. Ciasto wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 180*C przez ok 50 minut, a najlepiej do suchego patyczka. 

Smacznego!!!

Źródło: radoscjedzenia.com



19 listopada 2021

Zimowa herbata II

 Uwielbiam wszelkie herbaty, a zimą szczególnie te rozgrzewające. Zapraszam po domowy sposób na duży kufel rozgrzewającego napoju!

Składniki:

  • 1 torebka czarnej herbaty
  • 400 ml gorącej wody
  • 1 cząstka cytryny
  • 1-2 cząstki pomarańczy
  • 4-5 malin (mrożonych lub z syropu, ewentualnie 2-3 łyżki soku malinowego)
  • miód do smaku
  • 5 goździków
  • szczypta cynamonu
  • szczypta imbiru lub cieniutki plasterek świeżego
  • opcjonalnie: kieliszek nalewki malinowej lub kilka wisienek z nalewki

Sposób wykonania:

Zaparzyć mocną herbatę. Dodać do niej pozostałe składniki i zamieszać. 

Podawać gorące.

Smacznego!!!



15 listopada 2021

Zupa krem z kalafiora

 Taka zupa to świetny pomysł na obiad, gdy mamy niewiele czasu. Bardzo mi smakowała i z pewnością jeszcze do niej powrócę. Będzie również świetna na ciepłą kolację.

Składniki: 

  • 1 mały kalafior lub połowa dużego
  • 2 nieduże ziemniaki 
  • por - tylko biała część
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1/2 niedużej pietruszki
  • sól, pieprz
  • cukier
  • gałka muszkatołowa
  • bulion (np. warzywny lub z kurczaka)
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • olej do smażenia
  • masło klarowane

Do podania wedle uznania:

  • cebula zrumieniona na patelni
  • pestki dyni lub słonecznika
  • zrumieniony boczek
  • grzanki

Sposób wykonania:

1. Pora oczyścić, pokroić w plasterki, czosnek drobno posiekać. 

2. Ziemniaki i pietruszkę obrać, pokroić w kostkę. Kalafior podzielić na różyczki.

3. W garnku rozgrzać trochę oleju i masła klarowanego. Dodać por i czosnek, chwilę smażyć . Dodać pokrojone ziemniaki, pietruszkę oraz kalafior, zalać bulionem tyle, by ilość płynu była równa warzywom w garnku. Gotować całość przez 15-20 minut, aż warzywa będą miękkie. 

4. Dodać do zupy śmietanę (wcześniej ją zahartować). Następnie dodać ok 1/2 łyżeczki cukru, trochę soli, pieprzu i szczyptę gałki muszkatołowej. Całość zmiksować, ewentualnie doprawić do smaku.

5. Podawać z ulubionymi dodatkami. U mnie to można zrumieniona cebulka, prażony słonecznik, wierzch dodatkowo oprószyłam pieprzem.

Smacznego!!!

14 listopada 2021

Koktajl z mango i granatem

 Szybki milkshake z hiszpańskimi owocami :-)

Składniki:

  • 1 owoc granatu
  • 1 mango
  • 1 banan
  • mleko wedle uznania

Sposób przygotowania:

Wszystkie obrane owoce umieszczamy w kielichu blendera. Wlewamy mleko i miksujemy.

Smacznego!!!



13 listopada 2021

Karkówka z ajvarem

 Ajvar jest rewelacyjny do kanapki. Ale ostatnio odkryłam przepis na mięso z dodatkiem ajvaru. Karkówka wyszła mięciutka i soczysta. Do tego nie wymaga specjalnie dużo pracy. Polecam gorąco!

Składniki:

  • 1 - 1,2 kg karkówki
  • sól, pieprz
  • wędzona papryka w proszku
  • mąka
  • olej do smażenia
  • pasta ajvar
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe

Sposób wykonania:

1. Karkówkę umyć, wytrzeć ręcznikiem papierowym i pokroić w plastry. Każdy lekko rozbić. Oprószyć solą i pieprzem.

2. Na talerzu wymieszać 1 łyżkę papryki wędzonej i 1 łyżkę mąki, każdego kotleta z karkówki obtoczyć w mieszance z obu stron, a następnie zrumienić na patelni. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Każdy kawałek mięsa posmarować pastą ajvar. Dodać też listki laurowe.

3. Cebulę pokroić w piórka, czosnek drobno posiekać i warzywa zeszklić na tej samej patelni co wcześniej mięso. Cebulę wyłożyć na mięso do naczynia. Przykryć pokrywką lub folią aluminiową, piec w 180 st.C przez około 1,5h. Czas pieczenia będzie zależał od jakości mięsa. Najlepiej kontrolować i sprawdzać widelcem, czy mięso już jest wystarczająco miękkie. 

Smacznego!!!


  Źródło: Di bloguje

12 listopada 2021

Omlet mocno warzywny

 Pyszny i syty omlet z dużą ilością warzyw. 

Składniki:

  • 2 jajka
  • 2-3 łyżki mleka
  • sól, pieprz
  • 2 duże pieczarki
  • 1/2 niewielkiego pomidora
  • 1/4 cebuli
  • 6-7 zielonych oliwek
  • 1 spory plaster papryki czerwonej
  • oliwa
  • 1 plaster żółtego sera

Sposób wykonania:

1. Jajka wymieszać w kubeczku z mlekiem, solą i pieprzem.

2. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oliwy, dodać posiekaną cebulę, pokrojone w plasterki pieczarki oraz w paski paprykę. Całość chwilę smażyć, po czym dodać pokrojonego pomidora oraz oliwki. Jeszcze chwilę całość podsmażyć.

3. Na warzywa wylać mieszankę jajeczną, na wierzch ułożyć kawałeczki plasterka sera żółtego. Patelnię przykryć pokrywką, smażyć, aż jajka się zetną. 

Smacznego😋 

 

10 listopada 2021

Szybki piernik z powidłami

 W ostatni weekend zapachniało u nas piernikiem. Znalazłam przepis na szybki piernik przekładany powidłem śliwkowym. Ciasto robi się ekspresowo, nie potrzebny jest mikser. Podczas przygotowania ciasta zapomniałam dodać jajka. Przypomniałam sobie już jak przepisywałam przepis do zeszytu. Wyszedł i bez jajek 😉 Został zjedzony raz dwa🙂 Polecam wszystkim.

Składniki (keksówka 10x30cm):

  • 125g masła
  • niepełna szklanka cukru
  •  2 łyżki miodu
  • 4 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 2 łyżki powideł śliwkowych
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 szklanki mąki (300g)
  • 2 pełne łyżki kawy zbożowej
  • 250ml mleka
  • 2 jajka

Do przełożenia:

  • 2-4 łyżki powideł śliwkowych

Polewa:

  • 1/3 szklanki śmietanki 30%
  • 100g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka kawy zbożowej

Sposób przygotowania:

1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 175*C. Blaszkę jak do keksa posmarować tłuszczem, obsypać bułką tartą, mąką lub otrębami.

2. W garnku i szerokim dnie rozpuścić masło i cukier. Dodać miód, powidła, cynamon, przyprawę do piernika i kakao i podgrzewać jeszcze chwilkę mieszając. Dodać kawę zbożową i mieszać do rozpuszczenia.

3. Zdjąć z ognia, dodać sodę, mleko i roztrzepane jajka. Wymieszać, masa się lekko spieni. Bezpośrednio do masy przesiać mąkę i wymieszać łyżką do momentu aż znikną grudki mąki. Ciasto przelać do blaszki. Piec w 175*C przez 45-50 minut - najlepiej do suchego patyczka. U mnie piekł się akurat 40 minut. Wystudzić. 

4. Ciasto przekroić i przełożyć powidłem.

5. Zrobić polewę, śmietankę zagotować, zdjąć z ognia, dodać kawę zbożową i wymieszać, a potem dodać czekoladę połamaną na kostki i mieszać, aż czekolada się rozpuści. Polewę ostudzić. Zimną polewą polać ciasto i posmarować boki. 

Smacznego!!!

Źródło: Kwestia smaku


8 listopada 2021

Sałatka z rukolą i tuńczykiem

 Idealna sałatka na kolację i nie tylko ;-)

Składniki:

  • 1/2 opakowania rukoli
  • kolorowe pomidorki koktajlowe
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 60g sera sałatkowego (u mnie Salatos)
  • oliwki czarne i zielone
  • oliwa z oliwek
  • przyprawa do sałatek

Sposób przygotowania:

1.  Rukolę umyć, delikatnie wysuszyć ręcznikiem papierowym. Pomidorki umyć, pokroić na połówki. Ser pokroić w kostkę, oliwki można przepołowić lub zostawić w całości. Tuńczyka odsączyć z zalewy.

2. Oliwę wymieszać z przyprawą do sałatek - ilość sosu wedle uznania.

3. Wszystkie składniki umieścić w misce, polać sosem i wymieszać.

Smacznego!!!

6 listopada 2021

Bigos z kiszonej kapusty z kiełbasą

Każdy ma swój własny sposób na bigos. Ja robię taki jak pamiętam z domu rodzinnego, obowiązkowo z kiełbasą. Na blogu jest kilka pomysłów na bigosy, ale ten akurat robię najczęściej. Ostatnio przygotowałam gar bigosu z okazji Wszystkich Świętych. Mieliśmy zapas jedzenia na parę dni, a ja odpoczęłam od gotowania :-)


Składniki:
  • 2 kg kiszonej kapusty
  • 1 pęto dobrej kiełbasy zwyczajnej
  • 200g boczku lub wędzonego podgardla
  • 1 duża cebula
  • kilka suszonych grzybów
  • kilka suszonych śliwek
  • 2 listki laurowe
  • kilka kulek ziela angielskiego
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka kminku
  • koncentrat pomidorowy
  • pieprz, sól
Sposób przygotowania:

1. Kapustę włożyć go garnka, zalać wodą, przepłukać. Wylać wodę i wlać świeżą. Zagotować, ponownie odlać wodę i znów wylać wodę, wlać świeżą i zagotować. Woda powinna być do wysokości kapusty. Jeśli kapusta jest bardzo kwaśna, czynność można powtórzyć. Do kapusty dodać suszone grzyby, pokrojone w paski suszone śliwki, liście laurowe i ziele angielskie. Gotować i w razie potrzeby uzupełniać wodę.
2. Cebulę posiekać, zarumienić na patelni i dodać do kapusty. 
3. Kiełbasę pokroić w półplasterki. Boczek lub podgardle pokroić w grubszą kostkę. Zarumienić na patelni, a jak kapusta już jest miękka, to dodać do niej podsmażone mięso wraz z kminkiem, koncentratem pomidorowym. Wymieszać. Doprawić pieprzem, majerankiem i ewentualnie solą (nie przesadzać z solą, bo kiszona kapusta też jest słona).
4. Podawać na ciepło z pieczywem. Najlepiej smakuje na drugi i kolejny dzień.

Smacznego!!!
 

4 listopada 2021

Tort czekoladowo-orzechowy z gruszkami

 Jak co roku w październiku piekę tort. Do warstwy owocowej użyłam gruszek i powiem, że to był strzał w dziesiątkę. Tort wyszedł niezwykle pyszny.

Składniki (tortownica, średnica 26cm):

Biszkopt kakaowy:

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki mąki
  • 2-3 łyżeczki ciemnego kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Biszkopt orzechowy:

  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki mielonych lub drobno posiekanych orzechów włoskich
  • 1 niepełna szklanka cukru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem czekoladowy:

  • 250 ml śmietanki 36%
  • 250 g serka mascarpone
  • 4 łyżki nutelli
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 1/2 gruszki z kompotu lub syropu

Warstwa z galaretką:

  • 1 galaretka agrestowa
  • 1 i 1/2 szklanki gorącej wody
  • 2 gruszki z kompotu lub syropu

Sposób wykonania:

 1. Zrobić biszkopt kakaowy: ubić białka ze szczyptą soli, partiami dodawać cukier, potem żółtka. Na koniec wmieszać mąkę przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia i delikatnie połączyć. Piec w 180 st.C przez ok 25-30 minut - do suchego patyczka. 

2. Podobnie zrobić biszkopt orzechowy. Ubić białka, potem dodać cukier i żółtka, następnie orzechy z przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać. Piec w 180 st.C przez ok 25-30 minut - do suchego patyczka.

3. Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie, ostudzić. Gruszki z kompotu lub syropu drobno pokroić w kostkę, dodać do galaretki i pozostawić do lekkiego stężenia.

4. Śmietanę 36% ubić, dodać serek mascarpone, a potem nutellę i kakao i dokładnie wymieszać. Na razie nie dodawać gruszek.

5. Przełożyć tort, połowę kakaowego biszkoptu lekko nasączyć syropem z gruszek, wyłożyć tężącą galaretkę, wyrównać i włożyć do lodówki. Jak stężeje, wyjąć z lodówki. Biszkopt orzechowy posmarować od spodu cienką warstwą kremu czekoladowego i kremem przyłożyć do stężonej galaretki. Biszkopt orzechowy również lekko nasączyć syropem.

6. Pozostały krem czekoladowy podzielić na 2 części, do jednej dodać pokrojone w kosteczkę gruszki, a drugą pozostawić do dekoracji. Krem w gruszkami wyłożyć na biszkopt orzechowy, przykryć drugą częścią biszkoptu kakaowego, który również lekko nasączamy syropem. Pozostałym kremem obłożyć tort, udekorować i dobrze schłodzić - najlepiej całą noc w lodówce lub innym chłodnym miejscu. Krem czekoladowy świetnie wtedy stężeje.

Smacznego!!!