Strony

4 listopada 2021

Tort czekoladowo-orzechowy z gruszkami

 Jak co roku w październiku piekę tort. Do warstwy owocowej użyłam gruszek i powiem, że to był strzał w dziesiątkę. Tort wyszedł niezwykle pyszny.

Składniki (tortownica, średnica 26cm):

Biszkopt kakaowy:

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki mąki
  • 2-3 łyżeczki ciemnego kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Biszkopt orzechowy:

  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki mielonych lub drobno posiekanych orzechów włoskich
  • 1 niepełna szklanka cukru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem czekoladowy:

  • 250 ml śmietanki 36%
  • 250 g serka mascarpone
  • 4 łyżki nutelli
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 1/2 gruszki z kompotu lub syropu

Warstwa z galaretką:

  • 1 galaretka agrestowa
  • 1 i 1/2 szklanki gorącej wody
  • 2 gruszki z kompotu lub syropu

Sposób wykonania:

 1. Zrobić biszkopt kakaowy: ubić białka ze szczyptą soli, partiami dodawać cukier, potem żółtka. Na koniec wmieszać mąkę przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia i delikatnie połączyć. Piec w 180 st.C przez ok 25-30 minut - do suchego patyczka. 

2. Podobnie zrobić biszkopt orzechowy. Ubić białka, potem dodać cukier i żółtka, następnie orzechy z przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać. Piec w 180 st.C przez ok 25-30 minut - do suchego patyczka.

3. Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie, ostudzić. Gruszki z kompotu lub syropu drobno pokroić w kostkę, dodać do galaretki i pozostawić do lekkiego stężenia.

4. Śmietanę 36% ubić, dodać serek mascarpone, a potem nutellę i kakao i dokładnie wymieszać. Na razie nie dodawać gruszek.

5. Przełożyć tort, połowę kakaowego biszkoptu lekko nasączyć syropem z gruszek, wyłożyć tężącą galaretkę, wyrównać i włożyć do lodówki. Jak stężeje, wyjąć z lodówki. Biszkopt orzechowy posmarować od spodu cienką warstwą kremu czekoladowego i kremem przyłożyć do stężonej galaretki. Biszkopt orzechowy również lekko nasączyć syropem.

6. Pozostały krem czekoladowy podzielić na 2 części, do jednej dodać pokrojone w kosteczkę gruszki, a drugą pozostawić do dekoracji. Krem w gruszkami wyłożyć na biszkopt orzechowy, przykryć drugą częścią biszkoptu kakaowego, który również lekko nasączamy syropem. Pozostałym kremem obłożyć tort, udekorować i dobrze schłodzić - najlepiej całą noc w lodówce lub innym chłodnym miejscu. Krem czekoladowy świetnie wtedy stężeje.

Smacznego!!!


 

3 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!