Strony

13 listopada 2021

Karkówka z ajvarem

 Ajvar jest rewelacyjny do kanapki. Ale ostatnio odkryłam przepis na mięso z dodatkiem ajvaru. Karkówka wyszła mięciutka i soczysta. Do tego nie wymaga specjalnie dużo pracy. Polecam gorąco!

Składniki:

  • 1 - 1,2 kg karkówki
  • sól, pieprz
  • wędzona papryka w proszku
  • mąka
  • olej do smażenia
  • pasta ajvar
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe

Sposób wykonania:

1. Karkówkę umyć, wytrzeć ręcznikiem papierowym i pokroić w plastry. Każdy lekko rozbić. Oprószyć solą i pieprzem.

2. Na talerzu wymieszać 1 łyżkę papryki wędzonej i 1 łyżkę mąki, każdego kotleta z karkówki obtoczyć w mieszance z obu stron, a następnie zrumienić na patelni. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Każdy kawałek mięsa posmarować pastą ajvar. Dodać też listki laurowe.

3. Cebulę pokroić w piórka, czosnek drobno posiekać i warzywa zeszklić na tej samej patelni co wcześniej mięso. Cebulę wyłożyć na mięso do naczynia. Przykryć pokrywką lub folią aluminiową, piec w 180 st.C przez około 1,5h. Czas pieczenia będzie zależał od jakości mięsa. Najlepiej kontrolować i sprawdzać widelcem, czy mięso już jest wystarczająco miękkie. 

Smacznego!!!


  Źródło: Di bloguje

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!