Składniki:
- 7 jaj - osobno białka i żółtka
- 1 szklanka mąki pszennej tortowej
- 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
- niepełna szklanka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ewentualnie 1 łyżka kakao jeśli chcemy ciemny biszkopt
Sposób wykonania:
1. Przygotować tortownicę - spód wyłożyć papierem do pieczenia (ja wycinam koło z papieru wielkości spodu tortownicy). Boków niczym nie wykładać ani nie smarować! Piekarnik nagrzać d0 180 st.C.
2. Białka ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Następnie partiami dodawać cukier i po 1 żółtku.
3. Obie mąki przesiać z proszkiem do pieczenia, partiami dodawać do masy jajecznej i miksować na najmniejszych obrotach.
4. Ciasto przełożyć do wcześniej przygotowanej tortownicy. Piec w 180 st.C przez 35-40 minut. Po upieczeniu od razu wyjąć z piekarnika. Po 10 minutach odwrócić do góry nogami i pozostawić tak na 30 minut. Następnie obkroić boki przy poręczy i wyjąć biszkopt. Całkowicie wystudzić.
5. Przekroić na 3 blaty.
biszkopt idealny
OdpowiedzUsuńCo Pani zrobiła że biszkopt wyszedł taki puszysty?! Mój zawsze jest płaski :/
OdpowiedzUsuńZachęcam do poczytania i wykorzystana tego przepisu.
UsuńGratuluję wypieku! Przepis bardzo czytelny i łatwy w powtórzeniu :)
OdpowiedzUsuńDziękuję ☺️
Usuń