Dziś propozycja na szybki dodatek do mięsa lub samodzielny posiłek. U mnie była to porcja dla jednej osoby. Bardzo mi smakowało. Zjadłam z pieczonym udkiem ;-)
Składniki:
nieco ponad połowa szklanki suchej kaszy kuskus + wrzątek
sól, pieprz
5 dużych pieczarek
1/4 małej cebuli
odrobina klarowanego masła
1 łyżeczka siekanej pietruszki
Sposób wykonania:
1. Kaszę zalać wrzątkiem tak, aby wody było powyżej 1 cm od kaszy. Lekko posolić. Przykryć i odstawić na 5 minut.
2. W międzyczasie cebulkę posiekać, lekko poddusić na maśle klarowanym, po czy dodać pokrojone w plasterki pieczarki . Dusić, aż woda odparuje z pieczarek. Pieczarki połączyć z kaszą kuskus, dodać siekaną natkę pietruszki oraz pieprz i wymieszać.
3. Podać z mięsem lub samodzielnie.
Smacznego!!!
Prosty przepis na pyszne danie. Ja chętnie dodałabym boczku :)
OdpowiedzUsuńŚmiało można dodać.
UsuńSuper pomysł z tym boczkiem! Smakuje jeszcze lepiej :)
OdpowiedzUsuńSuper przepis, dzięki! Ja dodałem jeszcze odrobinę sosu sojowego do tego.
OdpowiedzUsuńCieszę się, a sos sojowy to świetny pomysł 🙂
Usuń