31 października 2018

Kasza kuskus z pieczarkami

Dziś propozycja na szybki dodatek do mięsa lub samodzielny posiłek. U mnie była to porcja dla jednej osoby. Bardzo mi smakowało. Zjadłam z pieczonym udkiem ;-)


Składniki:

nieco ponad połowa szklanki suchej kaszy kuskus + wrzątek
sól, pieprz
5 dużych pieczarek
1/4 małej cebuli
odrobina klarowanego masła
1 łyżeczka siekanej pietruszki

Sposób wykonania:

1. Kaszę zalać wrzątkiem tak, aby wody było powyżej 1 cm od kaszy. Lekko posolić. Przykryć i odstawić na 5 minut.
2. W międzyczasie cebulkę posiekać, lekko poddusić na maśle klarowanym, po czy dodać pokrojone w plasterki pieczarki . Dusić, aż woda odparuje z pieczarek. Pieczarki połączyć z kaszą kuskus, dodać siekaną natkę pietruszki oraz pieprz i wymieszać.
3. Podać z mięsem lub samodzielnie.

Smacznego!!!

5 komentarzy:

  1. Prosty przepis na pyszne danie. Ja chętnie dodałabym boczku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super pomysł z tym boczkiem! Smakuje jeszcze lepiej :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super przepis, dzięki! Ja dodałem jeszcze odrobinę sosu sojowego do tego.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!