Prosty i fajny sposób na piersi z kurczaka. Do tego jakaś lekka sałatka i super obiad gotowy!
Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka
1 łyżka miodu
2 łyżki keczupu
1 łyżeczka musztardy
przyprawa do drobiu - dowolna
1/4 szklanki wody lub białego wina
olej do smażenia
Sposób wykonania:
1. Pierś oczyścić, pokroić na mniejsze porcje. Musztardę, miód, keczup i łyżkę przyprawy wymieszać, a następnie dokładnie połączyć z mięsem. Schłodzić w lodówce przez 30 minut.
2. Na patelni rozgrzać trochę oleju, przełożyć mięso i zrumienić po obu stronach. Następnie dodać wodę lub wino, przykryć i dusić przez ok. 10 minut.
3. Podawać pokrojone w kawałki lub plastry wedle uznania - u mnie z sałatką.
Smacznego!!!
Źródło: Czarna w kuchni
wypróbuję ten przepis, kurczak na pewno ma pełnię głębokiego smaku
OdpowiedzUsuńCzy marynata sprawdzi się również do mięsa wieprzowego?
OdpowiedzUsuńMarynata jak najbardziej sie sprawdzi. Tylko moeso wieprzowe bedzie musialo dluzej gotowac sie aby zmieklo. Mozna tez smialo takie mieso ugrilowac.
Usuń