3 listopada 2018

Kurczak w marynacie miodowo-keczupowej

Prosty i fajny sposób na piersi z kurczaka. Do tego jakaś lekka sałatka i super obiad gotowy!


Składniki:

1 podwójna pierś z kurczaka
1 łyżka miodu
2 łyżki keczupu
1 łyżeczka musztardy
przyprawa do drobiu - dowolna
1/4 szklanki wody lub białego wina
olej do smażenia

Sposób wykonania:

1. Pierś oczyścić, pokroić na mniejsze porcje. Musztardę, miód, keczup i łyżkę przyprawy wymieszać, a następnie dokładnie połączyć z mięsem. Schłodzić w lodówce przez 30 minut.
2. Na patelni rozgrzać trochę oleju, przełożyć mięso i zrumienić po obu stronach. Następnie dodać wodę lub wino, przykryć i dusić przez ok. 10 minut.
3. Podawać pokrojone w kawałki lub plastry wedle uznania - u mnie z sałatką.

Smacznego!!!

Źródło: Czarna w kuchni

3 komentarze:

  1. wypróbuję ten przepis, kurczak na pewno ma pełnię głębokiego smaku

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy marynata sprawdzi się również do mięsa wieprzowego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marynata jak najbardziej sie sprawdzi. Tylko moeso wieprzowe bedzie musialo dluzej gotowac sie aby zmieklo. Mozna tez smialo takie mieso ugrilowac.

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!