15 listopada 2018

Sałatka z ryżem i oliwkami

Taką sałatką spokojnie można zastąpić ziemniaki do obiadu. Jest lekka, a dzięki ryżowi, jest całkiem syta. Do tego jeszcze jakieś mięso czy ryba i obiad gotowy.


Składniki:

1/2 główki sałaty lodowej
2 woreczki ugotowanego ryżu
kawałek czerwonej papryki
1 pomidor
3-4 łyżki zielonych oliwek
mały kubeczek jogurtu naturalnego
1 ząbek czosnku
przyprawa do sałatek

Sposób wykonania:

1. Warzywa umyć, pokroić w kostkę. Oliwki przekroić na 3-4 plasterki. Sałatę lodową pokroić w grubą kostkę.
2. Warzywa wymieszać z ugotowanym na sypko ryżem.
3. Jogurt wymieszać ze zmiażdżonym czosnkiem i przyprawą do sałatek. Dodać do sałatki i całość wymieszać.

Smacznego!!!

2 komentarze:

  1. Bardzo chętnie zastąpiłabym taką sałatką ziemniaki:) A to co ewentualnie zostanie, można zjeść na kolację. Super!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!