Zazwyczaj robię kompot z całych wiśni, ale w tym roku owoce są tak ładne i dorodne, że postanowiłam wykorzystać je w nieco inny sposób. Pasteryzowane są w syropie cukrowym, a same owoce można wykorzystać do ciast czy deserów.
Składniki:
- 2 kg wiśni
- 1 litr wody
- 400-500 g cukru
Sposób przygotowania:
1. Wiśnie umyć, wydrylować. Używam do tego drylownicy. Ułożyć je w czystych słoikach na wysokość 3/4.
2. W garnku umieścić cukier i wodę, zagotować aż cukier całkowicie się rozpuści. Syropem zalać słoiki, zakręcić, pasteryzować około 15-20 minut.
Smacznego!
Ja też taki robię. Owoce świetnie nadają się później do ciasta. :)
OdpowiedzUsuńBardzo dorodne wiśnie w takim syropie to wielki rarytas!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam! ;)
Pychota.
OdpowiedzUsuń