26 lipca 2021

Zupa kalafiorowa z serkiem topionym

 Lubi臋 lato, bo oferuje nam mn贸stwo sezonowych owoc贸w i warzyw. Np. kalafiory馃檪 Ostatnio zrobi艂am zup臋, a zamiast zabieli膰 j膮 艣mietan膮, u偶y艂am do tego serka topionego. Wysz艂o naprawd臋 pysznie.

Sk艂adniki:

  • 1 kalafior
  • 2 litry bulionu drobiowego lub warzywnego (u mnie na skrzyde艂kach)
  • 4-5 ziemniak贸w
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • ziele angielskie
  • li艣膰 laurowy
  • s贸l, pieprz
  • szczypta ga艂ki muszkato艂owej
  • 100 g serka topionego (艣mietankowego lub paprykowego)
  • siekana natka koperku
  • olej do podsma偶enia warzyw

Spos贸b przygotowania:

1. Cebulk臋 obra膰, posieka膰. Marchew i pietruszk臋 obra膰, zetrze膰 na tarce jarzynowej. Obrane ziemniaki pokroi膰 w kostk臋. W garnku rozgrza膰 olej, wrzuci膰 cebul臋, zeszkli膰. Nast臋pnie doda膰 warzywa tarte na tarce oraz ziemniaki, ca艂o艣膰 dusi膰 przez oko艂o 5 minut cz臋sto mieszaj膮c. Ca艂o艣膰 zala膰 gor膮cym bulionem, dorzuci膰 listek laurowy i ziele angielskie. Gotowa膰 przez kwadrans.

2. W mi臋dzyczasie podzieli膰 kalafior na r贸偶yczki. Dorzuci膰 do zupy. Gotowa膰, a偶 kalafior zmi臋knie, ale nie rozgotuje si臋. Doda膰 serek topiony podzielony na mniejsze kawa艂ki, miesza膰, a偶 si臋 rozpu艣ci. Doda膰 szczypt臋 ga艂ki muszkato艂owej, troch臋 soli i pieprzu oraz siekan膮 natk臋 koperku. 

Smacznego!!!


1 komentarz:

Dzi臋kuj臋 za odwiedziny i komentarz.
Zrobi艂a艣/e艣 jakie艣 danie z przepisu z mojego bloga? Zr贸b zdj臋cie i przy艣lij do mnie, a umieszcz臋 je w Galerii Czytelnik贸w!