Pyszna sałatka podawana na ciepło, choć nie wszystkie składniki są ciepłe :-) Idealna na kolację.
Składniki (2-3 porcje):
- 1 mała cukinia
- kilka pieczarek
- 2-3 łyżki kukurydzy
- 1 pomidor
- 1/2 papryki (u mnie pomarańczowa)
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
- zioła prowansalskie
- garść świeżego szpinaku na każdą porcję
- 2 grube plastry dowolnego sera twarogowego
Sposób przygotowania:
1. Cukinię umyć, pokroić w plastry. Pieczarki obrać, również pokroić. Paprykę pokroić w paski.
2. Na patelni rozgrzać trochę oliwy, wrzucić cukinię, pieczarki i paprykę. Trochę posolić i popieprzyć, całość poddusić. Na koniec dodać zioła prowansalskie i wymieszać. Patelnię zdjąć z ognia, do warzyw dodać kukurydzę, pokrojonego pomidora i pokrojony w kostkę ser. Wymieszać.
3. Na talerze rozłożyć po jednej garści szpinaku, na wierzch wyłożyć mieszankę z patelni. Podawać od razu na ciepło.
Smacznego!
Zdrowa sałatka na ciepło :)
OdpowiedzUsuń