Pokażę jak wykorzystać cukinię do ciasta. Mam w piwnicy kilka słoiczków cukinii a'la ananas (KLIK). Świetnie nadaje się do deserów i ciast, zobaczcie sami.
Składniki:
3 jajka
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju
1 i 1/2 szklanki mąki
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżka kakao kakao
cynamon (opcjonalnie)
1 słoik marynowanej na słodko cukinii KLIK
Sposób wykonania:
1. Jajka ubić z cukrem na puch. Dodać przesianą mąkę z sodą oczyszczoną,
powoli miksować, a potem wlać olej i dodać kakao i cynamon.
2. Ciasto wylać do szerszej keksówki, na wierzch ułożyć odsączoną z zalewy cukinię.
3. Ciasto
piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 30-40 minut do suchego
patyczka.
4. Po wystudzeniu można oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!!!
Bardzo lubię cukiniowe ciasta, sam od czasu do czasu piekę takowe, w połączeniu z orzechami włoskimi to bomba! Pozdrawiam! ;)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis ;)
OdpowiedzUsuń