Wiele razy widziałam na blogach pomysły na crumble, czyli owoce pod kruszonką. W końcu coś mnie tknęło i przygotowałam crumble owsiane z owocami sezonowymi. Do tego były lody. Rewelacja. Polecam wam ten deser z czystym sumieniem. Można je robić przez okrągły rok z różnymi owocami. A zamiast gałki lodów można dodać jogurt lub po prostu zjeść solo.
Składniki (na 2 porcje):
- 30 g płatków owsianych
- 30 g mąki orkiszowej (lub pszennej)
- 2 łyżki masła orzechowego
- 2 łyżka miodu
- 1 łyżka wiórków kokosowych
- + owoce sezonowe ( u mnie garść truskawek, 1 duża nektarynka, garść wydrylowanych czereśni)
- + dodatki do podania: jogurt naturalny lub lody
1. Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć umyte i pokrojone owoce.
2. Masło orzechowe i miód połączyć w kąpieli wodnej. W osobnej misce wymieszać płatki, mąkę i kokos. Dodać masło orzechowe z miodem, dokładnie wymieszać palcami. Na owoce wyłożyć kruszonkę.
3. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180st. C. Piec 10-15 minut - do zrumienienia się wierzchu.
4. Podawać na ciepło solo lub z lodami lub jogurtem.
Polecam! Smacznego 🙂
Źródło: Instagram, odzywiajsiezdrowo
w składnikach jest masło a w wykonaniu miód ?
OdpowiedzUsuńDziękuję za czujność. Ma być miód.
UsuńPyszności, zwłaszcza w letnie dni, uwielbiam też zapiekane owoce pod samą kruszonką. W twoim przepisie jeszcze to masło orzechowe działa na zachętę, działam :)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł na letnią słodką przekąskę. Pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuń