Strony

29 maja 2023

Dżem z rabarbaru

 Rabarbar w tym roku bardzo obrodził. Zrobiłam z niego dżem, pyszny, kwaskowy, w sam raz do przekładania kruchych ciasteczek, ciast czy do naleśników. 

Składniki:

  • 1,2 kg rabarbaru
  • sok z cytryny
  • ok 350-450 g cukru
  • 1 żelfix - na 1 kg rabarbaru

Sposób przygotowania:

1. Rabarbar umyć, pokroić w mniejsze kawałki, podlać trochę wodą i gotować, aż się rozpadnie. Dodać cukier do smaku, potem żelfix zgodnie z instrukcją na opakowaniu i sok z cytryny. 

2. Gorący dżem przełożyć do słoiczków, zakręcić i odstawić do góry dnem do ostudzenia. 

Smacznego!!!

27 maja 2023

Makaron rigatoni z warzywami na ostro

 Zapraszam was dziś po przepis na pyszny makaron z sosem warzywnym. Podkręciłam jego smak papryczką chilli i wyszło mega pysznie! Oczywiście ostrość można dopasować do własnych upodobań. 

Składniki:

  • makaron, u mnie rigatoni - dla 2 osób,
  • 300 g pieczarek
  • 1 nieduża marchewka
  • 1 cebula
  • 1 łyżka pesto rosso - czerwone 
  • 1 łyżka pasty paprykowej (KLIK)
  • papryczka chilli - świeża lub suszona
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • śmietanka 30%
  • ser parmezan
  • zielona cebulka 
  • olej

Sposób przygotowania:

1. Makaron ugotować aldente w lekko osolonej wodzie. Zostawić trochę wody do sosu. 

2. Cebulę posiekać, marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach, pieczarki pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę, marchew i pieczarki. Całość dusić przez chwilę. Dodać drobno posiekany czosnek, papryczkę chilli - świeżą lub suszoną, pesto czerwone, pastę paprykową, trochę wody z gotowania się makaronu i całość dusić, aż warzywa będą miękkie. 

3. Wlać śmietankę - ilość wedle uznania, wymieszać, doprawić jeszcze pieprzem i solą, a na koniec dodać posiekaną zieloną cebulkę. Na patelnię dodać ugotowany makaron, chwilkę podgrzewać, po czym przełożyć na talerze. Posypać parmezanem. 

Smacznego!!!

25 maja 2023

Kanapka ze śmietaną i truskawkami

 Ulubiona sezonowa kanapka mojej córki. Jak to niewiele potrzeba do szczęścia!

Składniki:

  • kromki chleba
  • kwaśna śmietana (12 lub 18%)
  • truskawki
  • opcjonalnie cukier

Sposób przygotowania:

1. Na kromce chleba wyłożyć śmietanę, ułożyć umyte i pokrojone w plasterki truskawki.

2. Opcjonalnie posypać z wierzchu cukrem.

Smacznego!!!


 

23 maja 2023

Sałatka z warzywami i dwoma serami

 Takich sałatek ci u mnie multum, ale bardzo je lubimy. Są idealne na kolacje. 

Składniki:

  • ulubiony mix sałat
  • ser sałatkowy typu feta 
  • ser parmezan 
  • zielone oliwki 
  • pomidor 
  • awokado
  • zielony ogórek

Sos:

  • oliwa z oliwek
  • musztarda francuska
  • miód
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz 

Sposób przygotowania:

1. Na półmisku ułożyć sałatę. Na sałacie ułożyć pokrojony ser sałatkowy. Umytego pomidora pokroić, ogórka obrać i również dowolnie pokroić. 

2. Warzywa wyłożyć na sałacie, do tego oliwki, pokrojone awokado. Ser parmezan zatrzeć na tarce o dużych oczkach. Posypać nim wierzch sałatki. W małym słoiczku umieścić składniki sosu, zakręcić, mocno potrząsać, aż wszystko się dobrze połączy. Sosem polać sałatkę. 

Od razu podawać. Smacznego!

20 maja 2023

Puszyste ciasto z owocami i kruszonką

 Przepyszne szybkie ciasto, do którego można dodać dowolne owoce. A do tego ta pyszna maślana kruszonka... Jest idealne i nie grozi mu żaden zakalec. No chyba, że ktoś się bardzo bardzo postara😂 Ciasto robi się szybciutko, właśnie przygotowałam go w trakcie, gdy gotowała się zupa😊 Polecam serdecznie!

Składniki (blaszka 24x28cm):

  • 4 jajka
  • 1 niepełna szklanka cukru
  • 1 niepełna szklanka oleju 
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka otarta z cytryny lub pomarańczy lub aromat cytrynowy bądź pomarańczowy
  • dowolne owoce, świeże lub z syropu (tutaj umie akurat gruszki z syropu)

Kruszonka:

  • 1 łyżka zimnego masła
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

Sposób przygotowania:

1. Jajka obić z cukrem do białości.

2. Dodać olej oraz aromat i zmiksować. Następnie dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i zmiksować tylko do połączenia składników. 

3. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyłożyć ciasto, a na to owoce. 

4. Składniki kruszonki połączyć, posypać wierzch ciasta. Piec w 175-180*C przez około 45-50 minut - do suchego patyczka. 

Smacznego!!!

18 maja 2023

Pierś z kurczaka zapiekana z pomidorem, cukinią i mozzarellą

 Przepyszne danie, zdecydowanie do wypróbowania i zapisania :-) Takie mięso można podać z kaszą, warzywami, ryżem - pełna dowolność. 

Składniki:

  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 1 kulka mozzarelli
  • pomidor
  • kawałek cukinii
  • suszona bazylia
  • pieprz, sól
  • olej lub oliwa

Sposób przygotowania:

1. Warzywa umyć, pokroić w plasterki. Ser odsączyć z zalewy, pokroić w plasterki.

2. Mięso ponacinać od góry, ale nie przecinać do końca. Oprószyć solą i pieprzem, natrzeć. W nacięte kieszonki w mięsie powsadzać pomidora, cukinię i ser, całość posypać suszoną bazylią. 

3. Porcje umieścić w naczyniu żaroodpornym, polać z wierzchu oliwą lub olejem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180*C przez 30 minut - w zależności od wielkości mięsa. Podawać z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!!!



16 maja 2023

Pure ziemniaczane z marchewką

 Witajcie. My jeszcze jemy stare ziemniaki, więc aby je trochę odmienić, dodałam do nich marchewki. 

Składniki:

  • ziemniaki
  • marchewka 
  • sól
  • 1 łyżka masła lub kwaśnej śmietany (lub to i to)

Sposób przygotowania:

1. Ziemniaki i marchew obrać. Umieścić w jednym garnku, przy czym marchew pokroić na mniejsze kawałki. Zalać wodą, dodać soli i gotować do miękkości.

2. Po ugotowaniu odcedzić, chwilę odparować i udusić tłuczkiem. dodać masło / śmietanę i wymieszać. Od razu podawać. U nas do ziemniaków było jajko sadzone, marchewka z groszkiem i szklaneczka zsiadłego mleka. Pycha!

Smacznego!!!


 


11 maja 2023

Sernik z jabłkami i rabarbarem

 Ten sernik należy do tych bardziej sytych i zbitych w swojej konsystencji. Nam całkiem smakował. Był idealny do kawki czy herbaty. Myślę, że można do niego dodać różne owoce sezonowe. 

Składniki: 

Kruche ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 150 g masła
  • szczypta soli 

Ser:

  • 1 kg sera białego - z wiaderka
  • 3 jajka
  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy
  • 1 szklanka cukru
  • aromat waniliowy lub śmietankowy

Dodatkowo:

  • 2-3 łodygi rabarbaru
  • 2 jabłka 
  • cynamon
  • cukier puder
  • mąka ziemniaczana 

Sposób przygotowania:

1. Zimne masło posiekać z mąką i cukrem, dodać proszek do pieczenia, jajko i szczyptę soli. Zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części, jedną mniejszą, a drugą większą. Mniejszą włożyć do zamrażarki. 

2. Składniki do sera powinny mieć temperaturę pokojową. Ser zmiksować z cukrem, proszkiem budyniowym i aromatem, dodać jajka i zmiksować. 

3. Większą część kruchego ciasta wyłożyć na blaszkę, na ciasto wyłożyć masę serową. 

4. Obrane i pokrojone jabłka oprószyć cynamonem, wymieszać i wyłożyć na ser. Rabarbar umyć, pokroić, wymieszać z łyżką mąki ziemniaczanej i cukrem pudrem. Wyłożyć na jabłka. Na wierzch zetrzeć na dużych oczkach ciasto z zamrażarki. 

5. Całość piec w nagrzanym piekarniku do 180*C przez 1 godzinę. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, ostudzić. Można wierzch oprószyć cukrem pudrem. 

Smacznego!!!

6 maja 2023

Pasta jajeczno-serowa

 Uwielbiam wszelkie pasty jajeczne. Tym razem klasyczną pastę wzbogaciłam o dodatek sera. Wyszło pysznie!

Składniki:

  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 100-150 g żółtego sera
  • siekany koperek
  • sól, pieprz
  • 1 pełna łyżka majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy

Sposób wykonania:

1.  Ugotowane jajka obrać ze skorupek, oddzielić białka od żółtek. Żółtka rozetrzeć na gładko z majonezem i musztardą. 

2. Białka i ser żółty zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Wszystko połączyć, dodać soli, pieprzu i siekanego koperku wedle uznania. Wymieszać.

Smacznego!!!



4 maja 2023

Gołąbki z kaszą jęczmienną i mięsem

 Za gołąbki zabieram się dosłownie 2-3 razy w roku. Najbardziej lubię gołąbki na młodej kapuście, ale. A porządną wielkości młodą kapustę trzeba jeszcze poczekać. Tym razem zrobiłam na kaszy jęczmiennej. Wyszły pysznie. Zachęcam do wypróbowania.

Składniki:

1 główka kapusty

Farsz:

  • 2 szklanki kaszy jęczmiennej
  • 500g mięsa mielonego (u mnie od łopatki)
  • 2 cebule
  • kilka suszonych grzybków
  • sól, pieprz
  • majeranek

Sposób przygotowania:

1. Kaszę płuczemy, zalewamy wodą. Gotujemy przez 10 minut, nie musi być całkiem miękka - dojdzie podczas pieczenia się gołąbków.
2. Mięso smażymy na oleju, lekko doprawiamy solą. Mięso dodajemy do kaszy.
  3. Cebulę siekamy, rumienimy na niewielkiej ilości oleju. Dodajemy do kaszy.
4. Farsz dokładnie mieszamy, doprawiamy majerankiem, przyprawą do gołąbków, pieprzem i ewentualnie solą. Dodajemy jeszcze drobno pokrojone suszone grzybki (wcześniej namoczone).
5. Z kapusty ściągamy liście wierzchnie, odkładamy. Wycinamy głąb kapusty.
6. W dużym garnku gotujemy wodę z dodatkiem octu. Wkładamy kapustę i kolejno ściągamy sparzone liście kapusty.
7. Przy każdym liściu odkrawamy zgrubiałą część, nakładamy farsz i i ciasto zwijamy. Na dnie brytfanki kładziemy liść, na nim układamy gołąbki. Zalewamy wodą.
8. Całość przykrywamy liściem wierzchnim i pokrywką. Pieczemy godzinę w 180-190 st.C.
9. Gołąbki podajemy z ulubionym sosem. Polecam!

Smacznego!!!



2 maja 2023

Placuszki z serkiem wiejskim i warzywami

 Pyszne placuszki w sam raz na leniwe śniadanie.

 Składniki:

  • 1 opakowanie serka wiejskiego (200g)
  • 2 jajka
  • 3-4 łyżki mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 pełne łyżki kukurydzy konserwowej
  • 1/3 czerwonej papryki
  • 1/4 czerwonej cebuli
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • sól, pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Sposób wykonania:

1. Do miski wbić jajka, dodać mąkę, proszek do pieczenia i serek, dokładnie wymieszać.

2. Warzywa posiekać, wszystko dodać do ciasta i wymieszać, ewentualnie doprawić. 

3. Placuszki smażyć na niewielkiej ilości oleju na rozgrzanej patelni na rumiano.

Smacznego!!!


Źródło: strona Odżywiaj się zdrowo