Sos do pieczonego mięsa jest bardzo prosty do zrobienia. Jak piekę karkówkę w rękawie, to otrzymany przy pieczeniu sok, który puściło mięso zamieniam na sos :-)
Składniki:
1,2 kg karkówki
4 zmiażdżone ząbki czosnku
1 łyżka słodkiej mielonej papryki
1 łyżeczka ostrej mielonej papryki
sól
świeżo zmielony pieprz
2-3 łyżki oleju
2 liście laurowe
Składniki na sos:
sos otrzymany z pieczonej karkówki
woda
mąka
sól, pieprz
sos sojowy
siekana natka pietruszki
Sposób przygotowania mięsa:
1. Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Natrzeć mięso zmiażdżonymi ząbkami czosnku, solą, pieprzem, mielonymi papryką - słodką i ostrą, olejem. Następnie mięso można związać nicią kuchenną - wtedy zachowa ładny kształt przy pieczeniu. Pomiędzy nić włożyć dwa liście laurowe.
2. Gotowe mięso przełożyć do lodówki, najlepiej na całą noc.
3. Mięso przełożyć do rękawa lub do naczynia żaroodpornego z pokrywką. Piec w 180 st. C przez ok 70-80 minut.
Sposób wykonania sosu:
1. Sos, który zgromadził się w rękawie lub naczyniu podczas pieczenia mięsa zlać do garnka. Dodać wody - około 1/2 szklanki. Zagotować.
2. W miseczce dokładnie wymieszać 1 łyżkę mąki pszennej z 5 łyżkami wody. Wlać do gotującego się sosu i gotować do zgęstnienia. Dodać 1 łyżkę sosu sojowego, odrobinkę soli, pieprzu. Chwilkę pogotować. Na koniec dorzucić siekaną natkę pietruszki (około 1 łyżki).
3. Podawać z pieczonym mięsem.
Smacznego!!!
Źródło: www.uwagababciagotuje.blogspot.com
fajny przepis
OdpowiedzUsuńMięsko wygląda naprawdę konkretnie! Myślę, że ten przepis z powodzeniem wyląduje u mnie w zakładkach :)
OdpowiedzUsuńDzieki. A najlepiej jakby to miesko wyladowalo u Ciebie na talerzu ;-) pozdrawiam
UsuńAktualnie sezon na karkóweczke z grilla , ale ta wygląda również smakowicie. Uwielbiam Twoje przepisy ;)
OdpowiedzUsuńTego właśnie szukałam, dziękuję.
OdpowiedzUsuńSosik sztos👌
OdpowiedzUsuń☺️☺️☺️
UsuńPo takim czasie i w tej temp u mnie była karkówka jeszcze surowa.
OdpowiedzUsuńTemperatura i czas pieczenia podane są w przepisie.
UsuńBoże, jakie to było dobre. Robiłam wg przepisu. Ale z mięsem to wiadomo różnie bywa, duży gruby kawałek zawsze bedzie musiał piec sie dluzej. U mnie było idealne!
UsuńPodoba mi się Marynatą i sos do Karkówki,korzystam z Pani przepisów i wszystko jest OK,to i tym razem będzie.
OdpowiedzUsuńMięso pieczę tyle minut ile waży
OdpowiedzUsuń