16 sierpnia 2018

Pieczona karkówka i sos do pieczonej karkówki

Sos do pieczonego mięsa jest bardzo prosty do zrobienia. Jak piekę karkówkę w rękawie, to otrzymany przy pieczeniu sok, który puściło mięso zamieniam na sos :-)


Składniki:

1,2 kg karkówki
4 zmiażdżone ząbki czosnku
1 łyżka słodkiej mielonej papryki
1 łyżeczka ostrej mielonej papryki
sól
świeżo zmielony pieprz
2-3 łyżki oleju
2 liście laurowe

Składniki na sos:

sos otrzymany z pieczonej karkówki
woda
mąka
sól, pieprz
sos sojowy
siekana natka pietruszki

Sposób przygotowania mięsa:

1. Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Natrzeć mięso zmiażdżonymi ząbkami czosnku, solą, pieprzem, mielonymi papryką - słodką i ostrą, olejem. Następnie mięso można związać nicią kuchenną - wtedy zachowa ładny kształt przy pieczeniu. Pomiędzy nić włożyć dwa liście laurowe.
2. Gotowe mięso przełożyć do lodówki, najlepiej na całą noc.
3. Mięso przełożyć do rękawa lub do naczynia żaroodpornego z pokrywką. Piec w 180 st. C przez ok 70-80 minut.

Sposób wykonania sosu:

1. Sos, który zgromadził się w rękawie lub naczyniu podczas pieczenia mięsa zlać do garnka. Dodać wody - około 1/2 szklanki. Zagotować.
2. W miseczce dokładnie wymieszać 1 łyżkę mąki pszennej z 5 łyżkami wody. Wlać do gotującego się sosu i gotować do zgęstnienia. Dodać 1 łyżkę sosu sojowego, odrobinkę soli, pieprzu. Chwilkę pogotować. Na koniec dorzucić siekaną natkę pietruszki (około 1 łyżki).
3. Podawać z pieczonym mięsem.

Smacznego!!!

Źródło: www.uwagababciagotuje.blogspot.com

12 komentarzy:

  1. Mięsko wygląda naprawdę konkretnie! Myślę, że ten przepis z powodzeniem wyląduje u mnie w zakładkach :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzieki. A najlepiej jakby to miesko wyladowalo u Ciebie na talerzu ;-) pozdrawiam

      Usuń
  2. Aktualnie sezon na karkóweczke z grilla , ale ta wygląda również smakowicie. Uwielbiam Twoje przepisy ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Tego właśnie szukałam, dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
  4. Po takim czasie i w tej temp u mnie była karkówka jeszcze surowa.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Temperatura i czas pieczenia podane są w przepisie.

      Usuń
    2. Boże, jakie to było dobre. Robiłam wg przepisu. Ale z mięsem to wiadomo różnie bywa, duży gruby kawałek zawsze bedzie musiał piec sie dluzej. U mnie było idealne!

      Usuń
  5. Podoba mi się Marynatą i sos do Karkówki,korzystam z Pani przepisów i wszystko jest OK,to i tym razem będzie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Mięso pieczę tyle minut ile waży

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!