Składniki:
5 jajek
250 g masła / margaryny
1/2 kg mąki pszennej
1 i 1/3 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki śmietany 18%
+ 1/2 kg śliwek (u mnie węgierki)
Sposób przygotowania:
1. Masło lub margarynę rozpuścić w rondelku pozostawić do wystudzenia.
2. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.
3. Śliwki umyć, wypestkować.
4. Jajka z cukrami zmiksować na puch. dodać margarynę, zmiksować.
5. Partiami dodawać mąkę, a na końcu śmietanę.
6. Ciasto wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzch ułożyć śliwki skórkami do dołu. Piec w 180st.C przez 40 minut - do suchego patyczka.
Smacznego!!!
Źródło: Domowe potrawy
Zapraszam na inne ciasta ze śliwkami, które już są na blogu. Klikając na link zobaczycie jeszcze inne przepisy z dodatkiem śliwek - nie tylko słodkości.
Ale pięknie wyrosło! :) Uwielbiam takie ciasta! Z pewnością w ciągu tego tygodnia postaram się je upiec :) Ciekawe jak mi wyjdzie!
OdpowiedzUsuńWygląda bosko!
OdpowiedzUsuń