3 sierpnia 2018

Łazanki z młodą kapustą i boczkiem

Witajcie. Żar się leje z nieba i naprawdę człowiek nie ma ochoty na gotowanie. Ale przepis Wam podrzucam. To super łazanki z dodatkiem pieczarek i boczku. A słodka młoda kapusta świetnie sprawdziła się w tym daniu!


Składniki:

250 g makaronu łazanki
1/2 główki młodej kapusty
1 cebula
200 g pieczarek
150 g boczku wędzonego lub gotowanego
sól, pieprz
siekany koperek
odrobina kminku

Sposób wykonania:

1. Kapustę pokroić na mniejsze kawałki, ugotować do miękkości, odcedzić z wody i ostudzić. Następnie odcisnąć z nadmiaru wody, i drobno pokroić (poszatkować).
2. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.
3. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, dodać posiekaną cebulę i lekko przyrumienić. Następnie dodać pokrojony w kosteczkę boczek i chwilę razem smażyć. Dorzucić pieczarki pokrojone w plasterki. Dusić, aż pieczarki będą dobre. Dodać kapustę, kminek i całość doprawić solą i pieprzem.
4. Kapustę wymieszać z ugotowanym makaronem, dosypać siekany koperek i wymieszać.

Smacznego!!!

7 komentarzy:

  1. Oj często robię takie w pracy.

    www.natalia-i-jej-świat.pl

    OdpowiedzUsuń

  2. Aniu uratowalaś mnie bo już nie mialam pomysłu co na obiad jutro biegne po składniki

    OdpowiedzUsuń
  3. O tak! Muszę spróbować tego przepis. Zawsze łazanki robiłam z kapustą kiszoną.

    OdpowiedzUsuń
  4. Kocham kapustę w każdej postaci, jak zając:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja tez. Z jednej solidnej glowki zrobilam lazanki, potem krokiety, a dzis z resztki udusilam kapuste z marchewka do obiadu :-)

      Usuń
  5. Bardzo lubię takie łazanki. Częściej robię z kapusty kiszonej :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!