Witajcie. Żar się leje z nieba i naprawdę człowiek nie ma ochoty na gotowanie. Ale przepis Wam podrzucam. To super łazanki z dodatkiem pieczarek i boczku. A słodka młoda kapusta świetnie sprawdziła się w tym daniu!
Składniki:
250 g makaronu łazanki
1/2 główki młodej kapusty
1 cebula
200 g pieczarek
150 g boczku wędzonego lub gotowanego
sól, pieprz
siekany koperek
odrobina kminku
Sposób wykonania:
1. Kapustę pokroić na mniejsze kawałki, ugotować do miękkości, odcedzić z
wody i ostudzić. Następnie odcisnąć z nadmiaru wody, i drobno pokroić
(poszatkować).
2. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.
3. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, dodać posiekaną cebulę i lekko przyrumienić. Następnie dodać pokrojony w kosteczkę boczek i chwilę razem smażyć. Dorzucić pieczarki pokrojone w plasterki. Dusić, aż pieczarki będą dobre. Dodać kapustę, kminek i całość doprawić solą i pieprzem.
4. Kapustę wymieszać z ugotowanym makaronem, dosypać siekany koperek i wymieszać.
Smacznego!!!
Oj często robię takie w pracy.
OdpowiedzUsuńwww.natalia-i-jej-świat.pl
OdpowiedzUsuńAniu uratowalaś mnie bo już nie mialam pomysłu co na obiad jutro biegne po składniki
Mam nadzieje, ze smakowalo!
UsuńO tak! Muszę spróbować tego przepis. Zawsze łazanki robiłam z kapustą kiszoną.
OdpowiedzUsuńKocham kapustę w każdej postaci, jak zając:-)
OdpowiedzUsuńJa tez. Z jednej solidnej glowki zrobilam lazanki, potem krokiety, a dzis z resztki udusilam kapuste z marchewka do obiadu :-)
UsuńBardzo lubię takie łazanki. Częściej robię z kapusty kiszonej :)
OdpowiedzUsuń