Dziś propozycja na szybkie ciasto z sezonowymi owocami. U mnie akurat z gruszkami. Polecam!
Składniki (blaszka 26x34cm):
6 jajek
1 i 1/3 szklanki cukru
1 i 1/3 szklanki oleju
3 szklanki mąki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżeczki kakao
1 łyżka mleka
5 gruszek pokrojonych w grubą kostkę i skropionych sokiem z cytryny
Sposób przygotowania:
1. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, wlać olej, dokładnie zmiksować.
2. Dodać przesianą mąkę z sodą oczyszczoną. Zmiksować na najmniejszych obrotach.
3. Połowę ciasta przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Do drugiej połowy dodać kakao i łyżkę mleka, powoli, ale dokładnie zmiksować. Do ciasta dodać pokrojone gruszki i wymieszać łyżką. Ciasto z gruszkami wyłożyć na jasne ciasto. Wyrównać.
4. Piec w 180st.C przez 30-40 minut - do suchego patyczka.
Smacznego!!!
Wspaniałe
OdpowiedzUsuńSuper, uwielbiam takie ciasta :)
OdpowiedzUsuńCiasto pycha.Upiekłam i domownikom smakowało bardzo.👍🙂
OdpowiedzUsuńNiezmiernie mi miło 🙂
Usuń