Idę za ciosem i proponuję Wam kolejny pomysł na kapustę. Młoda kapusta jest bardzo fajna, bo szybko się gotuje i bardzo dobrze smakuje. Krokiety najpyszniejsze z czystym czerwonym barszczem, ale solo również świetnie smakują.
Składniki:
8-10 usmażonych naleśników
Farsz:
1/4 dużej główki młodej kapusty
1 mała marchewka
1 mała cebulka
kilka pieczarek
sól, pieprz
tarty żółty ser
+ jajko, mleko, bułka tarta do panierowania
+ olej do smażenia
Sposób wykonania:
1. Kapustę poszatkować. Wrzucić do garnka, zalać wodą, lekko posolić i gotować do miękkości. Po wystudzeniu kapustę odcisnąć z nadmiaru wody.
2. W międzyczasie obrać cebulę, marchew i pieczarki. Cebulę posiekać, marchew zetrzeć na tarce jarzynowej, a pieczarki pokroić w plasterki.
3. Na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę, dodać pieczarki, dusić do odparowania wody, następnie dodać marchewkę. Całość lekko posolić. Dorzucić kapustę, dokładnie wymieszać, chwilę dusić razem, doprawić solą i pieprzem do smaku.
4. Na naleśniki nakładać łyżkę farszu, rozprowadzić, posypać trochę tartym żółtym serem, zwinąć jak krokiety.
5. Panierować w jajku wymieszanym z odrobiną mleka, a następnie w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano.
Smacznego!!!
A poniżej przepis na krokiety ze słodką kapustą, ale nieco inaczej przyrządzone. Wystarczy kliknąć na zdjęcie i przeniesie nas do przepisu.
Wyglądają fenomenalnie. Młoda kapusta zawsze będzie kojarzyła mi się z moją babcią i mamą :) Uwielbiam takie smaki!
OdpowiedzUsuń