Składniki:
700 g gęstego jogurtu naturalnego
250 g śmietanki 30%
4-5 łyżek cukru pudru
2 czubate łyżki żelatyny
1 puszka brzoskwiń
250 g malin
200 g truskawek
2 galaretki bananowe
Sposób przygotowania:
1. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody. Ostudzić.
2. Truskawki i brzoskwinie pokroić na kawałki (część brzoskwiń odłożyć do dekoracji).
3. Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać jogurt i dokładnie zmiksować.
4. Do masy dodać ostudzoną żelatynę i dokładnie zmiksować. Dorzucić maliny, truskawki i brzoskwinie. Całość zamieszać łyżką.
5. Masę przełożyć do tortownicy (u mnie silikonowa ze szklanym dnem o średnicy 23cm). Wyrównać i włożyć do lodówki. Kiedy stężeje na wierzch ułożyć pokrojone brzoskwinie lub inne owoce.
6. Obie galaretki rozpuścić 500 ml gorącej wody. Ostudzić. Zimną, lekko tężącą galaretkę wylać na owoce. Schłodzić do lodówki.
Smacznego!!!
Źródło: Ciasta z owocami, Gotuj krok po kroku
apetyczny serniczek
OdpowiedzUsuńDziekuje. Choc to nie serniczek ;-)
UsuńJak pięknie wygląda. Na upał, to doskonały deser. Zjadłabym teraz kawałek tego schłodzonego, pysznego deseru :)
OdpowiedzUsuńMniam mniam, oczy już jedzą! Pozdrawiam słonecznie! :)
OdpowiedzUsuńPrzepis bardzo prosty! Muszę zaskoczyć mojego męża :)
OdpowiedzUsuńPowodzenia i smacznego!
UsuńPychotka
OdpowiedzUsuńWspaniałe
OdpowiedzUsuń