26 października 2021

Cytryny w korzennym syropie do herbaty

 Lubię jesienną porą napić się korzennej herbaty, a takie cytryny domowej roboty sprawdzą się idealnie jako dodatek. Sam syrop jest wspaniały. Również dodaję go do herbaty. Spróbujcie sami, nie będziecie żałować.

Składniki (na 4-5 małych słoiczków):

  • 6 niedużych cytryn
  • 250 ml wody
  • 250 g cukru
  • 1 laska cynamonu
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 6 goździków
  • kilka kawałków kandyzowanego imbiru lub plasterków świeżego imbiru, ewentualnie imbir w proszku

Sposób przygotowania:

1. Cytryny sparzyć i wyszorować. Pokroić w plasterki. Ułożyć w słoiczkach. 

2. Wodę, cukier, goździki, laskę cynamonu, anyż i imbir umieścić w jednym garnku, zagotować do momentu aż syrop będzie klarowny. Wyjąć wszystkie stałe dodatki, rozłożyć je po równo w słoiczkach z cytrynami. Laskę cynamonu podzieliłam na mniejsze kawałki, podobnie postąpiłam z anyżem. 

3. Gorącym syropem zalać cytryny. Zakręcić i pasteryzować przez 20-25 minut. 

Smacznego!!!


Źródło: local-foodie.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!