Lubię jesienną porą napić się korzennej herbaty, a takie cytryny domowej roboty sprawdzą się idealnie jako dodatek. Sam syrop jest wspaniały. Również dodaję go do herbaty. Spróbujcie sami, nie będziecie żałować.
Składniki (na 4-5 małych słoiczków):
- 6 niedużych cytryn
- 250 ml wody
- 250 g cukru
- 1 laska cynamonu
- 2 gwiazdki anyżu
- 6 goździków
- kilka kawałków kandyzowanego imbiru lub plasterków świeżego imbiru, ewentualnie imbir w proszku
Sposób przygotowania:
1. Cytryny sparzyć i wyszorować. Pokroić w plasterki. Ułożyć w słoiczkach.
2. Wodę, cukier, goździki, laskę cynamonu, anyż i imbir umieścić w jednym garnku, zagotować do momentu aż syrop będzie klarowny. Wyjąć wszystkie stałe dodatki, rozłożyć je po równo w słoiczkach z cytrynami. Laskę cynamonu podzieliłam na mniejsze kawałki, podobnie postąpiłam z anyżem.
3. Gorącym syropem zalać cytryny. Zakręcić i pasteryzować przez 20-25 minut.
Smacznego!!!
Źródło: local-foodie.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!