Jedno z moich ulubionych ciast sezonowych jest właśnie drożdżówka ze śliwkami. Zapraszam po sprawdzony i niezawodny przepis!
Składniki (blaszka 20x30cm lub większa):
- 500 g mąki pszennej
- 3 jajka
- 3 żółtka
- 200 ml mleka
- 50 g świeżych drożdży
- 100 g cukru
- 100 g masła
- 400 g dojrzałych śliwek (najlepsze będą węgierki, ale mogą być też inne - jak u mnie)
Kruszonka:
- 100 g mąki
- 60 g masła
- 4 łyżki cukru pudru lub innego drobnego
Sposób wykonania:
1. Zrobić rozczyn, do miski pokruszyć drożdże, dodać łyżeczkę cukru i mąki, wlać ciepłe (nie gorące!) mleko i wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić do zwiększenia objętości.
2. Całe jajka i dodatkowe żółtka wbić do innego naczynia, dodać pozostały cukier i zmiksować.
3. Do większej miski przesiać mąkę, zrobić wgłębienie i wlać wyrośnięty rozczyn. Całość zamieszać, po czym dodać ubite wcześniej jajka i partiami ostudzone masło cały czas wyrabiając ciasto (ok 10-15 minut). Wyrobione gładkie ciasto odstawić do wyrośnięcia (na 1,5 godziny do podwojenia, a nawet potrojenia swojej objętości).
4. Połączyć palcami składniki kruszonki.
5. Foremkę wysmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto. Na nim ułożyć połówki śliwek skórką do dołu. Wierzch posypać kruszonką. Ponownie odstawić, by podwoiło swoją objętość (na około 20-25 minut).
6. Piec w 180 st.C przez około 35 minut.
Smacznego!!!
Źródło: kwestiasmaku.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!