Strony

25 października 2021

Bułeczki z dżemem i kruszonką

 Słodkie bułeczki jak drożdżówki idealne do kubka ciepłego mleka lub kakao 😋

Składniki:

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki masła - rozpuścić
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • 6 łyżek ulubionego dżemu lub powideł

Kruszonka:

  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka cukru (może być waniliowy)


Sposób wykonania:

1. Do ciepłego mleka dodać pokruszone drożdże, 1 łyżkę cukru i 2 łyżki mąki. Odstawić na 10-15 minut.
2. Mąkę przesiać, dodać sól.
3. Do ciepłego rozpuszczonego masła dodać cukier i cukier waniliowy, wymieszać, po czym dodać jajka i ponownie wymieszać.
4. Podrośnięty zaczyn wymieszać z mąką i mieszanką jajeczną z masłem. Ciasto wymieszać łyżką do połączenia się składników, potem ręcznie wyrobić ciasto. W momencie zagniatania ręce maczamy w oleju i zagniatamy, aż olej się skończy i wmiesza w ciasto. Odstawić do podwojenia objętości.
5. Ciasto podzielić na 6 bułeczek, rozpłaszczyć, nałożyć łyżkę ulubionego dżemu, zlepić i uformować bułkę. Odstawić na 20 minut do podrośnięcia. Potem posmarować mlekiem i posypać kruszonką. Piec w 180st.C przez 20-25 minut.

Smacznego!!!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!