Strony

31 października 2021

Zupa krem z dyni

 Jakiś czas temu byłam w Hiszpanii i na jedną z kolacji podano nam zupę krem z dyni. Była naprawdę przepyszna, niesamowicie dobrze doprawiona i w ogóle super. Spróbowałam swoich sił w kuchni i z efektu końcowego jestem zadowolona. Zazwyczaj nie jadamy dyni, ale dla tej zupy w sezonie można zrobić wyjątek. 

Do tej zupy podałam grzanki przygotowane z chleba tostowego oraz pestki dyni. Polecam 😄

Składniki:

  • 700-800 g dyni już po obraniu
  • 1 mała cebula
  • 2 marchewki
  • 3-4 ziemniaki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • 1/3 łyżeczki suszonego imbiru, dałam odrobinkę więcej
  • 1/3 łyżeczki kardamonu
  • odrobina chilli pieprzu cayenne
  • sól 
  • 2 listki laurowe
  • 1/3 szklanki śmietanki 30%
  • woda

Grzanki:

  • kromki chleba tostowego lub innego 
  • masło

Sposób przygotowania:

1. Dynię pokroić, wydrążyć gniazda nasienne. Ułożyć na blaszce, skropić oliwą i upiec w piekarniku przez 40-45 minut w 180*C. 

2. W międzyczasie cebulę, marchewkę i ziemniaki pokroić w kostkę, upieczoną dynię obrać ze skórki i również pokroić w mniejsze kawałki.

3. W garnku rozgrzać trochę oleju, dodać cebulę i zarumienić. Następnie dodać pokrojone ziemniaki, dynię i marchewkę, smażyć jakieś 2 minutki. Wlać wodę - tyle, by przykryła warzywa. Dodać liście laurowe, zmiażdżony ząbek czosnku i pozostałe przyprawy, całość dusić aż warzywa zmiękną. 

4. Jak już warzywa będą miękkie, wyjąć lis je laurowe, a zupę zmiksować za pomocą blendera. Wlać śmietankę i jeszcze raz zmiksować. Ewentualnie doprawić do smaku.

5. Zrobić grzanki, chleb pokroić w kostkę, na patelni rozgrzać masło, wrzucić pokrojony chleb i zarumienić co chwilkę mieszając. 

6. Zupę podawać z pestkami dyni i grzankami.

Smacznego!!!


30 października 2021

Sałatka z szynką i ogórkiem

 Zapomniany przepis, który znalazłam nie wiem gdzie i kiedy, ale spodobał mi się wówczas i przepisałam od razu do zeszytu. Akurat była okazja zrobić sałatkę i go wypróbowałam. Sałatka przepyszna - goście też zadowoleni, więc polecam :-)

Składniki:

  • 200 g szybki konserwowej
  • 150 g sera żółtego
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 1 por
  • 1 puszka kukurydzy
  • 2 średnie zielone ogórki
  • majonez
  • jogurt naturalny
  • sól, pieprz
  • czosnek granulowany

Sposób wykonania:

1. Szynkę, obrane ogórki i jajka pokroić w kostkę. Ser żółty zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach.

2. Pora oczyścić, pokroić w półplasterki, przelać wrzątkiem, jak trochę wystygnie to odcisnąć z nadmiaru soku. 

3. Kukurydzę odsączyć z zalewy.

4. Wszystkie składniki wrzucić do miski, dodać troszkę jogurtu, majonezu, doprawić solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Schłodzić przed podaniem.

Smacznego!!!


28 października 2021

Kurczak z papryką i pieczarkami

 Szybki pyszny a'la gulasz z mięsem i warzywami. Będzie idealny do ryżu, pieczywa czy ziemniaków. 

Składniki:

  • 3 niewielkie piersi z kurczaka
  • 1 mała czerwona papryka
  • 200-250 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • wędzona mielona papryka
  • sól, pieprz
  • dowolny bulion lub rosół
  • 1 ząbek czosnku
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

1. Piersi z kurczaka umyć, oczyścić i pokroić w kostkę. Posypać wędzoną papryką i solą, wymieszać. Odstawić na bok.

2. W międzyczasie cebulę pokroić w piórka, pieczarki w plasterki, a paprykę w kostkę. 

3. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić mięso i smażyć z obu stron. Zdjąć mięso z patelni, dodać odrobinę oleju i wrzucić cebulę, a następnie zmiażdżony ząbek czosnku. Dodać pokrojone pieczarki, dusić, aż woda wyparuje z pieczarek. Na koniec dorzucić paprykę i smażyć jeszcze chwilę. Z powrotem dodać mięso, zalać rosołem lub innym bulionem tyle, by mięso było lekko przykryte płynem. Dodać koncentrat pomidorowy. Całość dusić około 20-25 minut, pod koniec zdjąć pokrywkę, by sos zgęstniał. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

4. Podawać z ryżem, pieczywem czy ziemniakami.

Smacznego!!!

26 października 2021

Cytryny w korzennym syropie do herbaty

 Lubię jesienną porą napić się korzennej herbaty, a takie cytryny domowej roboty sprawdzą się idealnie jako dodatek. Sam syrop jest wspaniały. Również dodaję go do herbaty. Spróbujcie sami, nie będziecie żałować.

Składniki (na 4-5 małych słoiczków):

  • 6 niedużych cytryn
  • 250 ml wody
  • 250 g cukru
  • 1 laska cynamonu
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 6 goździków
  • kilka kawałków kandyzowanego imbiru lub plasterków świeżego imbiru, ewentualnie imbir w proszku

Sposób przygotowania:

1. Cytryny sparzyć i wyszorować. Pokroić w plasterki. Ułożyć w słoiczkach. 

2. Wodę, cukier, goździki, laskę cynamonu, anyż i imbir umieścić w jednym garnku, zagotować do momentu aż syrop będzie klarowny. Wyjąć wszystkie stałe dodatki, rozłożyć je po równo w słoiczkach z cytrynami. Laskę cynamonu podzieliłam na mniejsze kawałki, podobnie postąpiłam z anyżem. 

3. Gorącym syropem zalać cytryny. Zakręcić i pasteryzować przez 20-25 minut. 

Smacznego!!!


Źródło: local-foodie.pl

25 października 2021

Bułeczki z dżemem i kruszonką

 Słodkie bułeczki jak drożdżówki idealne do kubka ciepłego mleka lub kakao 😋

Składniki:

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki masła - rozpuścić
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • 6 łyżek ulubionego dżemu lub powideł

Kruszonka:

  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka cukru (może być waniliowy)


Sposób wykonania:

1. Do ciepłego mleka dodać pokruszone drożdże, 1 łyżkę cukru i 2 łyżki mąki. Odstawić na 10-15 minut.
2. Mąkę przesiać, dodać sól.
3. Do ciepłego rozpuszczonego masła dodać cukier i cukier waniliowy, wymieszać, po czym dodać jajka i ponownie wymieszać.
4. Podrośnięty zaczyn wymieszać z mąką i mieszanką jajeczną z masłem. Ciasto wymieszać łyżką do połączenia się składników, potem ręcznie wyrobić ciasto. W momencie zagniatania ręce maczamy w oleju i zagniatamy, aż olej się skończy i wmiesza w ciasto. Odstawić do podwojenia objętości.
5. Ciasto podzielić na 6 bułeczek, rozpłaszczyć, nałożyć łyżkę ulubionego dżemu, zlepić i uformować bułkę. Odstawić na 20 minut do podrośnięcia. Potem posmarować mlekiem i posypać kruszonką. Piec w 180st.C przez 20-25 minut.

Smacznego!!!



23 października 2021

Kurczak pieczony z pesto i serami

Lubię takie szybkie i bezproblemowe obiady :-) Ten przepis wpadł mi w oko zupełnie przypadkowo, akurat nie miałam czasu na długie gotowanie, a tego kurczaka robi się ekspresowo - przygotowanie dosłownie 5 minut, potem 30 minut w piekarniku, w międzyczasie można przygotować dodatki typu kasza, ryż, a nawet ziemniaki  by chwilę później zajadać się pysznym daniem :-)

Składniki (dla 2 osób):
  • 1 pierś z kurczaka
  • 125 g serka kremowego (naturalnego, u mnie ricotta)
  • 1 łyżka zielonego pesto
  • 4-5 łyżek tartej mozzarelli lub innego sera
  • oliwa z oliwek
  • sól
Sposób wykonania:

1. Pierś oczyścić, podzielić na 3-4 kawałki, lekko rozbić. Naczynie żaroodporne lekko nasmarować oliwą, ułożyć mięso i delikatnie posolić.
2. W miseczce wymieszać serek i pesto. Mieszanką posmarować mięso. Na wierzch wyłożyć tarty ser. 
3. Piec w piekarniku nagrzanym do 180*C - do zrumienienia się sera. 
4. Podawać z ulubionymi dodatkami, np. ryż, kasza (u nas bulgur), surówka, pomidorki - co kto lubi :-)

Smacznego!!!

Źródło: instrupix.com

22 października 2021

Sałatka marchewkowo-cebulowa z jajkiem

 Pierwszy raz spotkałam się z tą sałatką w lokalnej restauracji. Bardzo nam posmakowała - składników tu niewiele, ale za to smak oryginalny. Idealna do pieczywa. 

Składniki:

  • 500 g marchewki 
  • 500 g cebuli - (dałam trochę mniej)
  • 5-6 jajek ugotowanych na twardo
  • 2-3 łyżki majonezu
  • sól, pieprz

Marynata do gotowania cebuli:

  • 2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki octu 10%
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru

Sposób wykonania:

1. Cebulę pokroić w piórka lub grubszą kostkę, składniki marynaty zagotować, wrzucić cebulę i całość gotować, aż cebula będzie półmiękka, odcedzić i ostudzić. 

2. Marchewkę ugotować w wodzie (nie powinna być zupełnie miękka), ostudzić, obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach.

3. Jajka obrać, również zetrzeć na tarce jarzynowej. Marchew, jajka i cebulę połączyć, dodać majonezu, doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. 

Smacznego!!!


Źródło: trzecitalerz.blogspot.com

20 października 2021

Ciasto drożdżowe ze śliwkami

Jedno z moich ulubionych ciast sezonowych jest właśnie drożdżówka ze śliwkami. Zapraszam po sprawdzony i niezawodny przepis!

Składniki (blaszka 20x30cm lub większa):

  • 500 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 3 żółtka
  • 200 ml mleka
  • 50 g świeżych drożdży
  • 100 g cukru
  • 100 g masła
  • 400 g dojrzałych śliwek (najlepsze będą węgierki, ale mogą być też inne - jak u mnie)

Kruszonka:

  • 100 g mąki
  • 60 g masła
  • 4 łyżki cukru pudru lub innego drobnego

Sposób wykonania:

1. Zrobić rozczyn, do miski pokruszyć drożdże, dodać łyżeczkę cukru i mąki, wlać ciepłe (nie gorące!) mleko i wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić do zwiększenia objętości. 

2. Całe jajka i dodatkowe żółtka wbić do innego naczynia, dodać pozostały cukier i zmiksować.

3. Do większej miski przesiać mąkę, zrobić wgłębienie i wlać wyrośnięty rozczyn. Całość zamieszać, po czym dodać ubite wcześniej jajka i partiami ostudzone masło cały czas wyrabiając ciasto (ok 10-15 minut). Wyrobione gładkie ciasto odstawić do wyrośnięcia (na 1,5 godziny do podwojenia, a nawet potrojenia swojej objętości). 

4. Połączyć palcami składniki kruszonki.

5. Foremkę wysmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto. Na nim ułożyć połówki śliwek skórką do dołu. Wierzch posypać kruszonką. Ponownie odstawić, by podwoiło swoją objętość (na około 20-25 minut).

6. Piec w 180 st.C przez około 35 minut.

Smacznego!!!


Źródło: kwestiasmaku.com

18 października 2021

Colesław z czerwonej kapusty

 Czerwona kapusta gości u nas bardzo rzadko i to zazwyczaj w formie surówki. Ten colesław jest wyjątkowo udany ;-)

Składniki:

  • 1/2 niewielkiej główki czerwonej kapusty
  • 1 mała marchewka
  • 1 małe jabłko
  • 1 mała cebulka (biała lub czerwona)
  • 1 łyżka siekanego koperku
  • 1 łyżka siekanej natki pietruszki
  • 1-2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • sól, pieprz
  • cukier

Sposób wykonania:

1.  Kapustę oczyścić z wierzchnich liści, zetrzeć na tarce jarzynowej. Posolić i odstawić na kwadrans.

2. Jabłko i obraną marchew zetrzeć na tarce jarzynowej. Cebulkę drobno posiekać. Dodać wszystko do kapusty, dodać musztardy, majonezu, pieprzu, odrobinkę cukru i ocet jabłkowy oraz siekane zieleniny. Wszystko dokładnie wymieszać. 

Smacznego!!!



 

16 października 2021

Drink Cuba Libre

 Dziś drinkowo weekendowo :-)

Składniki (na 1 drinka):

  • 1 część rumu
  • 3 części coli
  • kostki lodu
  • limonka lub cytryna ( sok + plasterki)

Sposób wykonania:

1. W szklance umieścić lód. Dodać rum i colę, trochę soku z limonki (u mnie z braku limonki była cytryna).

2. Dodać też plasterek limonki (tudzież cytryny).

Na zdrowie!

13 października 2021

Pasta z wędzonego twarogu i tuńczyka

Od czasu do czasu robię pasty do pieczywa. Bardzo lubię szukać nowych pomysłów. Ta jest również smaczna jak pozostałe znajdujące się na blogu.

 Składniki:

  • 200g wędzonego twarogu
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 2-3 łyżki jogurtu naturalnego
  • zielona cebulka
  • sól

Sposób przygotowania:

1. Zieloną cebulkę posiekać.

2. Tuńczyka odsączyć z zalewy, rozdrobnić.

3. Twarożek wędzony rozdrobnić. Dodać tuńczyka, jogurt naturalny, zieloną cebulkę i troszkę soli. Całość dokładnie połączyć.

4. Podawać z pieczywem.

Smacznego!!!

Źródło: Pinterest


10 października 2021

Sałatka makaronowa z rukolą

Pyszna sałatka na bazie makaronu. Makaron oczywiście dowolny - u mnie akurat fusilli pugliesi (fenesecchie), ale sprawdzi się każdy inny rodzaj makaronu o większym kształcie.

Składniki:

  • 250 g suchego makaronu - u mnie fusilli pugliesi (fenesecchie)
  •  kilka kawałków suszonych pomidorków z oliwy
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • czarne oliwki
  • 2 łyżki tartego sera grana padano
  • 3 garści rukoli

Sos:

  • oliwa z oliwek
  • miód
  • musztarda
  • 1 zmiażdżony ząbek czosnku
  • przyprawa do sałatek

Sposób wykonania:

1.  Makaron ugotować w osolonym wrzątku zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić, przelać zimną wodą i pozostawić do ostudzenia.

2. Pomidorki koktajlowe pokroić w ćwiartki lub połówki, a suszone pomidory w drobne kawałki. Oliwki przekroić na pół.

3. Zrobić sos: wszystkie składniki w dowolnych proporcjach wymieszać ze sobą. Dodać do sałatki i wymieszać. Na koniec dodać rukolę - jeśli zamierzamy podać sałatkę odrobinę później, to rukolę dodajemy przed samym podaniem. Całość zamieszać i podawać.

Smacznego!!!


1 października 2021

Kaszanka z jajkiem

 Niezwykle pyszna i syta propozycja śniadaniowa lub kolacyjna (lub jaką tak lubicie). Już nie pamiętam, skąd mam ten przepis, ale naprawdę jest wart uwagi.

Składniki (na 1-2 porcje):

  • 1 kaszanka
  • 2 jajka
  • sól, pieprz
  • olej
  • natka pietruszki

Sposób wykonania:

1. Kaszankę wyjąć z osłonki, rozdrobnić, podgrzać na niewielkiej ilości oleju.

2. Na kaszankę wbić 2 jajka, lekko posolić i popieprzyć, przykryć pokrywką i smażyć aż jajka się zetną. Posypać natką i podawać wedle uznania.

Smacznego!!!