Strony

18 października 2021

Colesław z czerwonej kapusty

 Czerwona kapusta gości u nas bardzo rzadko i to zazwyczaj w formie surówki. Ten colesław jest wyjątkowo udany ;-)

Składniki:

  • 1/2 niewielkiej główki czerwonej kapusty
  • 1 mała marchewka
  • 1 małe jabłko
  • 1 mała cebulka (biała lub czerwona)
  • 1 łyżka siekanego koperku
  • 1 łyżka siekanej natki pietruszki
  • 1-2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • sól, pieprz
  • cukier

Sposób wykonania:

1.  Kapustę oczyścić z wierzchnich liści, zetrzeć na tarce jarzynowej. Posolić i odstawić na kwadrans.

2. Jabłko i obraną marchew zetrzeć na tarce jarzynowej. Cebulkę drobno posiekać. Dodać wszystko do kapusty, dodać musztardy, majonezu, pieprzu, odrobinkę cukru i ocet jabłkowy oraz siekane zieleniny. Wszystko dokładnie wymieszać. 

Smacznego!!!



 

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!