Składniki:
25 dag drobiowej wędliny
1 puszka kukurydzy
1 nieduży słoik selera
1 puszka ananasa
1 por
4-5 jajek ugotowanych na twardo
majonez musztarda
Sposób przygotowania:
1. Ugotowane jajka obieramy i kroimy w kostkę.
2. Odsączamy kukurydzę i selera z zalewy i wrzucamy do miski z jajkami. Dodajemy pokrojoną w kostkę szynkę i ananasa.
3. Pora oczyszczamy, kroimy w talarki, solimy i odkładamy na 10-15 minut. Po tym czasie odciskamy z nich sok i dodajemy pora do sałatki. Dodajemy musztardę i majonez do smaku. Wszystko mieszamy. Można dodatkowo doprawić solą i pieprzem. Schładzamy przed podaniem.
Smacznego :)
Bardzo lubię takie sałatki!
OdpowiedzUsuńSałatka dla mnie w stu procentach smaczna :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ją..nigdy jej sama nie robiłam ale moja ciocia robiła ją właśnie na święta Wielkanocne jak wszyscy zbieraliśmy się u babci w Lany Poniedziałek. Sałatka w rodzinie znana jako..Sałatka wujka Ryśka...ale dlaczego nie wiem..w końcu nie było w najbliższej rodzinie żadnego Ryszarda :P
OdpowiedzUsuńMy też ją uwielbiamy!!! Jej smak przypomina nam świąteczne dni :)
UsuńPychota. Wersja z porem równie smaczna, ale dopiero gdy się "przegryzie" - wytraci wtedy swoją ostrość. Być może sposób z soleniem i odcedzaniem działa podobnie, można też pora wcześniej sparzyć wrzątkiem.
OdpowiedzUsuńTak, solenie daje to samo co sparzenie wrzątkiem, też tak czasami robię. Cieszę się bardzo, że smakowała sałatka!
Usuń