29 marca 2012

Sałatka świąteczna z porem i szynką

Od kilku lat robię tę sałatkę na większe uroczystości. Bardzo ją lubimy - ma w sobie nasze wszystkie ulubione dodatki :)



Składniki:

25 dag drobiowej wędliny
1 puszka kukurydzy
1 nieduży słoik selera
1 puszka ananasa
1 por
4-5 jajek ugotowanych na twardo
majonez musztarda

Sposób przygotowania:

1. Ugotowane jajka obieramy i kroimy w kostkę.
2. Odsączamy kukurydzę i selera z zalewy i wrzucamy do miski z jajkami. Dodajemy pokrojoną w kostkę szynkę i ananasa.
3. Pora oczyszczamy, kroimy w talarki, solimy i odkładamy na 10-15 minut. Po tym czasie odciskamy z nich sok i dodajemy pora do sałatki. Dodajemy musztardę i majonez do smaku. Wszystko mieszamy. Można dodatkowo doprawić solą i pieprzem. Schładzamy przed podaniem.

Smacznego :)

6 komentarzy:

  1. Sałatka dla mnie w stu procentach smaczna :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam ją..nigdy jej sama nie robiłam ale moja ciocia robiła ją właśnie na święta Wielkanocne jak wszyscy zbieraliśmy się u babci w Lany Poniedziałek. Sałatka w rodzinie znana jako..Sałatka wujka Ryśka...ale dlaczego nie wiem..w końcu nie było w najbliższej rodzinie żadnego Ryszarda :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My też ją uwielbiamy!!! Jej smak przypomina nam świąteczne dni :)

      Usuń
  3. Pychota. Wersja z porem równie smaczna, ale dopiero gdy się "przegryzie" - wytraci wtedy swoją ostrość. Być może sposób z soleniem i odcedzaniem działa podobnie, można też pora wcześniej sparzyć wrzątkiem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, solenie daje to samo co sparzenie wrzątkiem, też tak czasami robię. Cieszę się bardzo, że smakowała sałatka!

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!