21 marca 2012

Gulasz z piersi z kurczaka z pomidorami i kukurydzą

W oryginalnym przepisie zamiast kurczaka jest indyk. Wybrałam jednak tą tańszą wersję. Przepis znalazłam w magazynie 'Pieprz i sól' (marzec 3/2009). Nieznacznie go zmodyfikowałam.


Składniki:

pół kilo piersi z kurczaka
1 cebula
1 ząbek czosnku
majeranek (świeży lub suszony)
sól, pieprz
słodka papryka w proszku
3 łyżki koncentratu pomidorowego
1 puszka pomidorów
125 ml bulionu (może być z kostki)
mała puszka kukurydzy
2 łyżki gęstej śmietany

Sposób przygotowania:

1. Mięso umyć, pokroić w dowolną kostkę. Doprawić solą, pieprzem i papryką. Na patelni podgrzać olej, usmażyć na nim mięso. Wyjąć je.
2. Na tłuszczu z mięsa podsmażyć posiekaną cebulę i czosnek, następnie dodać koncentrat, majeranek i całość smażyć ok. 1 minuty. Na koniec wlać bulion i dodać pomidory z puszki.
3. Kukurydzę odsączyć na sitku, razem z mięsem dodać do sosu. Całość wymieszać, przykryć i dusić jeszcze 10-15 minut. Pod koniec dodać śmietanę, ewentualnie doprawić i wszystko wymieszać. Podawać z makaronem.


Smacznego :)

7 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawa propozycja na gulasz :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. nigdy nie jadłam gulaszu z kury, nawet nie wiem czemu skoro u Ciebie tak apetycznie wygląda!
    pozdrawiam ciepło i zapraszam do siebie,
    szana-banana
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. smakowicie wygląda Twój obiadek;)

    OdpowiedzUsuń
  4. nigdy nie pomyślałam o dodaniu kukurydzy, a może to być bardzo ciekawe połączenie;) pozdrawiam i zapraszam do mnie

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy zamiast smietany moge dodac jogurt naturalny?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!