Składniki:
pół kilo piersi z kurczaka
1 cebula
1 ząbek czosnku
majeranek (świeży lub suszony)
sól, pieprz
słodka papryka w proszku
3 łyżki koncentratu pomidorowego
1 puszka pomidorów
125 ml bulionu (może być z kostki)
mała puszka kukurydzy
2 łyżki gęstej śmietany
Sposób przygotowania:
1. Mięso umyć, pokroić w dowolną kostkę. Doprawić solą, pieprzem i papryką. Na patelni podgrzać olej, usmażyć na nim mięso. Wyjąć je.
2. Na tłuszczu z mięsa podsmażyć posiekaną cebulę i czosnek, następnie dodać koncentrat, majeranek i całość smażyć ok. 1 minuty. Na koniec wlać bulion i dodać pomidory z puszki.
3. Kukurydzę odsączyć na sitku, razem z mięsem dodać do sosu. Całość wymieszać, przykryć i dusić jeszcze 10-15 minut. Pod koniec dodać śmietanę, ewentualnie doprawić i wszystko wymieszać. Podawać z makaronem.
Smacznego :)
Bardzo ciekawa propozycja na gulasz :-)
OdpowiedzUsuńnigdy nie jadłam gulaszu z kury, nawet nie wiem czemu skoro u Ciebie tak apetycznie wygląda!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam ciepło i zapraszam do siebie,
szana-banana
www.gastronomygo.blogspot.com
smakowicie wygląda Twój obiadek;)
OdpowiedzUsuńnigdy nie pomyślałam o dodaniu kukurydzy, a może to być bardzo ciekawe połączenie;) pozdrawiam i zapraszam do mnie
OdpowiedzUsuńProsty i bardzo dobry obiad.
OdpowiedzUsuńCzy zamiast smietany moge dodac jogurt naturalny?
OdpowiedzUsuńMożna, ale trzeba jogurt wcześniej zahartować.
Usuń