Składniki:
3 skrzydełka drobiowe
3 średnie buraki
1 puszka białej fasoli
marchewka
pietruszka
cebula
4-5 ziemniaków
1 łyżka koncentratu pomidorowego
2 ząbki czosnku
liść laurowy
ziele angielskie
sól, pieprz
2 łyżki śmietany 18% (opcjonalnie)
natka pietruszki lub siekany koperek
suszony majeranek
Sposób przygotowania:
1. Skrzydełka zalać wodą, ugotować, odszumować.
2. Dodać obrane i pokrojone w kostkę buraki, ziele angielskie i liść laurowy, gotować, aż będą przynajmniej w połowie miękkie, następnie dorzucić marchew, pietruszkę, ziemniaki, posiekaną cebulę, posolić i gotować całość do miękkości. Z zupy wyciągamy odgotowane skrzydełka.
3. Pod koniec gotowania dodać odsączoną z zalewy fasolę, zmiażdżony lub pokrojony w plasterki czosnek, dodać koncentrat pomidorowy, zabielić zupę śmietaną (można pominąć śmietanę) i doprawić do smaku. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki, koperek i majeranek.
Smacznego :)
Uwielbiam barszcz ukraiński! Naszła mnie straszna ochota na niego!
OdpowiedzUsuńbardzo lubię tą zupkę :)
OdpowiedzUsuńAniu, to jedna z moich ulubionych zup. Pokochałam ją na stołówce studenckiej jakieś 15 lat temu....
OdpowiedzUsuńŚlinka mi kapie z dzioba ;) Lecę na zakupy, a potem robić barszczyk:)))
OdpowiedzUsuńhaha, tak więc życzę smacznego :)
UsuńPrzepyszny przepis! Nie bylam fanka zup, a ta na pewno na stale wejdzie do mojego menu. Maz nie umie sie jej nachwalic :) Super blog, pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że barszczyk posmakował!
UsuńPozdrawiam!
Przepisy są naprawdę świetne! Ja zamiast fasolki z zalewy preferuję jednak ugotowaną domową ale to więcej zachodu :)
OdpowiedzUsuń