14 marca 2012

Barszcz ukraiński

Myślę, że tej zupy nie trzeba specjalnie przedstawiać. Zupa jest dość syta, można ją potraktować jako danie jednogarnkowe.


Składniki:


3 skrzydełka drobiowe
3 średnie buraki
1 puszka białej fasoli
marchewka
pietruszka
cebula
4-5 ziemniaków
1 łyżka koncentratu pomidorowego
2 ząbki czosnku
liść laurowy
ziele angielskie
sól, pieprz
2 łyżki śmietany 18% (opcjonalnie)
natka pietruszki lub siekany koperek
suszony majeranek

Sposób przygotowania:

1. Skrzydełka zalać wodą, ugotować, odszumować.
2. Dodać obrane i pokrojone w kostkę buraki, ziele angielskie i liść laurowy, gotować, aż będą przynajmniej w połowie miękkie, następnie dorzucić marchew, pietruszkę, ziemniaki, posiekaną cebulę, posolić i gotować całość do miękkości. Z zupy wyciągamy odgotowane skrzydełka.
3. Pod koniec gotowania dodać odsączoną z zalewy fasolę, zmiażdżony lub pokrojony w plasterki czosnek, dodać koncentrat pomidorowy, zabielić zupę śmietaną (można pominąć śmietanę) i doprawić do smaku. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki, koperek i majeranek.

Smacznego :)

8 komentarzy:

  1. Uwielbiam barszcz ukraiński! Naszła mnie straszna ochota na niego!

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo lubię tą zupkę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Aniu, to jedna z moich ulubionych zup. Pokochałam ją na stołówce studenckiej jakieś 15 lat temu....

    OdpowiedzUsuń
  4. Ślinka mi kapie z dzioba ;) Lecę na zakupy, a potem robić barszczyk:)))

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepyszny przepis! Nie bylam fanka zup, a ta na pewno na stale wejdzie do mojego menu. Maz nie umie sie jej nachwalic :) Super blog, pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że barszczyk posmakował!
      Pozdrawiam!

      Usuń
  6. Przepisy są naprawdę świetne! Ja zamiast fasolki z zalewy preferuję jednak ugotowaną domową ale to więcej zachodu :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!