11 marca 2012

Tort z kremem wafelkowo-brzoskwiniowym



Składniki:

Biszkopt:
6 jajek
12 łyżek cukru
6 łyżek mąki pszennej
6 łyżek mąki ziemniaczanej

2-3 łyżki kakao 
1 łyżeczka proszku do pieczenia


Krem wafelkowo-brzoskwiniowy:
1 litr śmietany 30%
3 łyżki cukru pudru
3 opakowania śmietan-fixów
3 wafelki w czekoladzie deserowej Princessa Maxi
brzoskwinie odsączone z puszki


Polewa kakaowa:
3 łyżki wody
3 łyżki cukru
3 łyżki kakao
¼ kostki margaryny

Dodatkowo:
1 opakowanie podłużnych biszkoptów
3/4 szklanki mocnego naparu z herbaty
dowolne dekoracje



Sposób przygotowania:

1. Zrobić biszkopt, ubić białka, dodawać stopniowo cukier, żółtka, obydwie mąki i kakao, proszek do pieczenia. Przelać ciasto do tortownicy i upiec, a potem przestudzony biszkopt przekroić na pół.
2. Schłodzoną śmietanę ubić, dodając cukier puder i śmietan-fixy. Ubić do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Odłożyć trochę ubitej śmietany do dekoracji.
3. Następnie dodać do pozostałej śmietany pokrojone w drobną kostkę wafelki oraz pokrojone brzoskwinie. Wszystko dokładnie wymieszać łyżką.
4. Jeden blat ciasta nasączyć wystudzoną herbatą. Wyłożyć połowę kremu. Na krem ułożyć równomiernie biszkopty i nasączyć herbatą. Wyłożyć pozostały krem, a na to blat biszkoptowy, który również nasączamy.
5. Pozostałą ubitą śmietaną, którą wcześniej odłożyliśmy dekorujemy ciasto wokół.
6. Zrobić polewę: wodę, cukier i kakao rozpuścić na ogniu, zdjąć z palnika, wrzucić margarynę i mieszać do rozpuszczenia. Polać ciasto, całość udekorować.
7. Tort najlepiej przygotować dzień wcześniej, a biszkopt upiec 2 dni wcześniej.



Smacznego :)

Źródło: przepis na krem z bloga Czerwień i błękit

7 komentarzy:

  1. ciekawy krem :), muszę kiedyś wypróbować

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam ten krem gorąco, jest naprawdę przepyszny!

      Usuń
  2. ale śliczny torcik i kolorowy.

    OdpowiedzUsuń
  3. mmm.... wygląda super i musi smakować super!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ooo tak! Tort smakował wybornie!

      Usuń
  4. Bardzo się cieszę, że krem smakował. W mojej rodzinie najbardziej oblizywał palce po tym kremie mój ponad 40-letni brat :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za przepis Patrycjo !!!

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!