Składniki:
Biszkopt:
6 jajek
12 łyżek cukru
6 łyżek mąki pszennej
6 łyżek mąki ziemniaczanej
2-3 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem wafelkowo-brzoskwiniowy:
1 litr śmietany 30%
3 łyżki cukru pudru
3 opakowania śmietan-fixów
3 wafelki w czekoladzie deserowej Princessa Maxi
brzoskwinie odsączone z puszki
Polewa kakaowa:
3 łyżki wody
3 łyżki cukru
3 łyżki kakao
¼ kostki margaryny
Dodatkowo:
1 opakowanie podłużnych biszkoptów
3/4 szklanki mocnego naparu z herbaty
dowolne dekoracje
Sposób przygotowania:
1. Zrobić biszkopt, ubić białka, dodawać stopniowo cukier, żółtka, obydwie mąki i kakao, proszek do pieczenia. Przelać ciasto do tortownicy i upiec, a potem przestudzony biszkopt przekroić na pół.
2. Schłodzoną śmietanę ubić, dodając cukier puder i śmietan-fixy. Ubić do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Odłożyć trochę ubitej śmietany do dekoracji.
3. Następnie dodać do pozostałej śmietany pokrojone w drobną kostkę wafelki oraz pokrojone brzoskwinie. Wszystko dokładnie wymieszać łyżką.
4. Jeden blat ciasta nasączyć wystudzoną herbatą. Wyłożyć połowę kremu. Na krem ułożyć równomiernie biszkopty i nasączyć herbatą. Wyłożyć pozostały krem, a na to blat biszkoptowy, który również nasączamy.
5. Pozostałą ubitą śmietaną, którą wcześniej odłożyliśmy dekorujemy ciasto wokół.
6. Zrobić polewę: wodę, cukier i kakao rozpuścić na ogniu, zdjąć z palnika, wrzucić margarynę i mieszać do rozpuszczenia. Polać ciasto, całość udekorować.
7. Tort najlepiej przygotować dzień wcześniej, a biszkopt upiec 2 dni wcześniej.
3 łyżki wody
3 łyżki cukru
3 łyżki kakao
¼ kostki margaryny
Dodatkowo:
1 opakowanie podłużnych biszkoptów
3/4 szklanki mocnego naparu z herbaty
dowolne dekoracje
Sposób przygotowania:
1. Zrobić biszkopt, ubić białka, dodawać stopniowo cukier, żółtka, obydwie mąki i kakao, proszek do pieczenia. Przelać ciasto do tortownicy i upiec, a potem przestudzony biszkopt przekroić na pół.
2. Schłodzoną śmietanę ubić, dodając cukier puder i śmietan-fixy. Ubić do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Odłożyć trochę ubitej śmietany do dekoracji.
3. Następnie dodać do pozostałej śmietany pokrojone w drobną kostkę wafelki oraz pokrojone brzoskwinie. Wszystko dokładnie wymieszać łyżką.
4. Jeden blat ciasta nasączyć wystudzoną herbatą. Wyłożyć połowę kremu. Na krem ułożyć równomiernie biszkopty i nasączyć herbatą. Wyłożyć pozostały krem, a na to blat biszkoptowy, który również nasączamy.
5. Pozostałą ubitą śmietaną, którą wcześniej odłożyliśmy dekorujemy ciasto wokół.
6. Zrobić polewę: wodę, cukier i kakao rozpuścić na ogniu, zdjąć z palnika, wrzucić margarynę i mieszać do rozpuszczenia. Polać ciasto, całość udekorować.
7. Tort najlepiej przygotować dzień wcześniej, a biszkopt upiec 2 dni wcześniej.
Smacznego :)
Źródło: przepis na krem z bloga Czerwień i błękit
ciekawy krem :), muszę kiedyś wypróbować
OdpowiedzUsuńPolecam ten krem gorąco, jest naprawdę przepyszny!
Usuńale śliczny torcik i kolorowy.
OdpowiedzUsuńmmm.... wygląda super i musi smakować super!
OdpowiedzUsuńooo tak! Tort smakował wybornie!
UsuńBardzo się cieszę, że krem smakował. W mojej rodzinie najbardziej oblizywał palce po tym kremie mój ponad 40-letni brat :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za przepis Patrycjo !!!
Usuń