23 marca 2012

Szarlotka Sióstr Duchaczek

Przepis na tą szarlotkę moja mama dostała od jednej z zakonnic. Tak też sobie ją nazwaliśmy od nazwy zgromadzenia w naszym mieście. Polecam to ciasto serdecznie, nie wymaga dużo pracy, a jest naprawdę wyśmienite.


Składniki:

Ciasto:
1,5 szklanki mąki pszennej
1,5 szklanki mąki krupczatki
pół szklanki cukru pudru
4 żółtka
1 margaryna
2 łyżka smalcu (pominęłam)
2 łyżki kwaśniej śmietany
1 cukier waniliowy
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Masa jabłkowa:
1,2 kg jabłek
cynamon
1 galaretka cytrynowa (w proszku)
1 łyżka kaszy manny
cukier (pominęłam)

Beza:
4 białka
3/4 szklanki cukru
1 kisiel cytrynowy (w proszku)


Sposób przygotowania:

1. Obie mąki, tłuszcze, cukry i proszek do pieczenia dobrze posiekać nożem, następnie rozetrzeć w dłoniach. Zrobić wgłębienie, dodać żółtka i śmietanę i wyrobić ciasto (ale nie za długo).
2. 3/4 ciasta wyłożyć na blaszkę i podpiec w nagrzanym piekarniku przez 10-15 minut. Resztę ciasta zamrozić. Podpieczone ciasto posypać cienką warstwą bułki tartej.
3. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać galaretkę, kaszę manną, cynamon do smaku, ewentualnie cukier i wymieszać. Wyłożyć na podpieczone ciasto.
4. Białka ubić z cukrem, na koniec dodać kisiel i wymieszać. Białka wyłożyć na jabłka. A na białka ścieramy na tarce ciasto wyjęte z zamrażalnika.
5. Całość pieczemy 40-50 minut w 170-180 st. C. 


Smacznego :)

2 komentarze:

  1. Wspaniała :) Nie tylko szarlotka, ale i z historią...:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!