28 marca 2012

Schab z majerankiem i kminkiem

Nie ma to jak domowej roboty wędlinka do pieczywa. Oto mój sposób na schab. Polecam szczególnie na stół świąteczny, a do tego domowy chrzan. Pycha!!!


Składniki:

1 kg schabu bez kości
sos sojowy
majeranek
kminek w ziarenkach
czosnek suszony
2 liście laurowe
50 ml wody
50 ml oleju

Sposób przygotowania:

1. Schab myjemy i osuszamy. Wkładamy do naczynia (użyłam żaroodpornej keksówki). Polewamy sosem sojowym z każdej strony. Posypujemy kminkiem, czosnkiem suszonym i majerankiem również z każdej strony. Na dno naczynia wkładamy dwa liście laurowe, a na nich układamy mięso. Przykrywamy folią aluminiową i wkładamy na noc do lodówki.
2. Następnego dnia do naczynia z mięsem dodajemy 50 ml oleju i 50 ml wody. Przykrywamy folią. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 1,5 godziny w 180 st. C.
3. Po upieczeniu można podać schab do obiadu z dowolnym sosem. Ja przeznaczyłam schab na wędlinę. Jeszcze gorący schab zawinęłam w folię aluminiową i odstawiłam do całkowitego wystudzenia. Dzięki temu mięso było aromatyczne, mięciutkie,  kruche i soczyste.


Smacznego :)

4 komentarze:

  1. Wygląda bardzo apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie domowe pieczone mięska nie mają sobie równych

    OdpowiedzUsuń
  3. Taka domowa wędlinka to pychotka!

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie ma to jak domowa wędlinka, ja właśnie upiekłam szynkę :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!