28 marca 2012

Schab z majerankiem i kminkiem

Nie ma to jak domowej roboty wędlinka do pieczywa. Oto mój sposób na schab. Polecam szczególnie na stół świąteczny, a do tego domowy chrzan. Pycha!!!


Składniki:

1 kg schabu bez kości
sos sojowy
majeranek
kminek w ziarenkach
czosnek suszony
2 liście laurowe
50 ml wody
50 ml oleju

Sposób przygotowania:

1. Schab myjemy i osuszamy. Wkładamy do naczynia (użyłam żaroodpornej keksówki). Polewamy sosem sojowym z każdej strony. Posypujemy kminkiem, czosnkiem suszonym i majerankiem również z każdej strony. Na dno naczynia wkładamy dwa liście laurowe, a na nich układamy mięso. Przykrywamy folią aluminiową i wkładamy na noc do lodówki.
2. Następnego dnia do naczynia z mięsem dodajemy 50 ml oleju i 50 ml wody. Przykrywamy folią. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 1,5 godziny w 180 st. C.
3. Po upieczeniu można podać schab do obiadu z dowolnym sosem. Ja przeznaczyłam schab na wędlinę. Jeszcze gorący schab zawinęłam w folię aluminiową i odstawiłam do całkowitego wystudzenia. Dzięki temu mięso było aromatyczne, mięciutkie,  kruche i soczyste.


Smacznego :)

4 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!