28 grudnia 2011

Chrzan świąteczny

Nie wyobrażam sobie, żeby na naszym świątecznym stole zabrakło tego właśnie chrzanu. Odkąd pamiętam zawsze moja babcia, a potem i moja mama robiła ten chrzan. Jest świetnym dodatkiem do wędlin. Robimy go zawsze na Boże Narodzenie, a także na Wielkanoc. Serdecznie polecam!
 

Składniki:
  • 5 ugotowanych jaj (osobno białka i żółtka)
  • 50 dag chrzanu (2 słoiczki)
  • 4-6 łyżek śmietany lub jogurtu naturalnego
  • cukier do smaku

Sposób przygotowania:

1. Chrzan odciskamy na sitku z nadmiaru soku. Nie możemy jednak wycisnąć go maksymalnie ponieważ wtedy gotowy chrzan będzie nieostry.
2. Ugotowane żółtka ucieramy ze śmietaną lub jogurtem naturalnym i cukrem. Dodajemy starte na drobnych oczkach białka jajek (czasem w ogóle nie dodaję białek) oraz odciśnięty wcześniej chrzan. (można też całe ugotowane jajka zmiksować ze śmietaną blenderem). Wszystko starannie mieszamy i ewentualnie dodajemy cukru jeśli jest za ostry lub śmietany jeśli z kolei chrzan jest zbyt zbity i gęsty. Gęstość można regulować śmietaną.
3. Gotowy chrzan wkładamy do słoików po chrzanie lub do salaterki i kładziemy do lodówki by się przegryzł. Taki chrzan możemy przechowywać w lodówce nie dłużej niż tydzień czasu. Podajemy jako dodatek do wędlin.


SMACZNEGO :)
 
 

8 komentarzy:

  1. Chrzan wyszedł bardzo smaczny. Zrobiłam już parę dni przed Świętami dla spróbowania i zniknął błyskawicznie. Musiałam zrobić drugą porcję!

    Polecam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję za przepis, chrzan zrobił prawdziwą furorę. Z pewnością pozostanie u nas na długo :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Po prostu pycha! Dzięki za przepis!
    pozdr

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!