Nie wyobrażam sobie, żeby na naszym świątecznym stole zabrakło tego właśnie chrzanu. Odkąd pamiętam zawsze moja babcia, a potem i moja mama robiła ten chrzan. Jest świetnym dodatkiem do wędlin. Robimy go zawsze na Boże Narodzenie, a także na Wielkanoc. Serdecznie polecam!
Składniki:
- 5 ugotowanych jaj (osobno białka i żółtka)
- 50 dag chrzanu (2 słoiczki)
- 4-6 łyżek śmietany lub jogurtu naturalnego
- cukier do smaku
Sposób przygotowania:
1. Chrzan odciskamy na sitku z nadmiaru soku. Nie możemy jednak wycisnąć go maksymalnie ponieważ wtedy gotowy chrzan będzie nieostry.
2. Ugotowane żółtka ucieramy ze śmietaną lub jogurtem naturalnym i cukrem. Dodajemy starte na drobnych oczkach białka jajek (czasem w ogóle nie dodaję białek) oraz odciśnięty wcześniej chrzan. (można też całe ugotowane jajka zmiksować ze śmietaną blenderem). Wszystko starannie mieszamy i ewentualnie dodajemy cukru jeśli jest za ostry lub śmietany jeśli z kolei chrzan jest zbyt zbity i gęsty. Gęstość można regulować śmietaną.
3. Gotowy chrzan wkładamy do słoików po chrzanie lub do salaterki i kładziemy do lodówki by się przegryzł. Taki chrzan możemy przechowywać w lodówce nie dłużej niż tydzień czasu. Podajemy jako dodatek do wędlin.
SMACZNEGO :)
SMACZNEGO :)
Idealny do wedlinki :)
OdpowiedzUsuńO tak, nie ma lepszego!
UsuńChrzan wyszedł bardzo smaczny. Zrobiłam już parę dni przed Świętami dla spróbowania i zniknął błyskawicznie. Musiałam zrobić drugą porcję!
OdpowiedzUsuńPolecam!
Dziękuję, cieszę się, że smakował!
UsuńDziękuję za przepis, chrzan zrobił prawdziwą furorę. Z pewnością pozostanie u nas na długo :)
OdpowiedzUsuńTo świetnie!
UsuńPo prostu pycha! Dzięki za przepis!
OdpowiedzUsuńpozdr
dzięki, również pozdrawiam!
Usuń