Składniki:
Ciasto ciemne:
2 szklanki mąki
1 szklanka cukru pudru
3 łyżki kakao
2 łyżki dowolnego dżemu lub powideł
1 szklanka mleka
2 jajka
pół margaryny
1 łyżeczka sody
Ciasto serowe:
1 kg sera (u mnie wiaderkowe, a w oryginale 1,5 kg sera)
1 margaryna
40 dag cukru
1 budyń śmietankowy
8 jajek
2 łyżki kaszy manny
Sposób przygotowania:
1. Przygotowujemy ciasto ciemne: margarynę ucieramy z cukrem i żółtkami, dodajemy dżem, sodę, kakao i mąkę. Następnie wlewamy mleko. Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek. Pieczemy przez 30 minut w 180°C. Po wystygnięciu ciasta kroimy je wzdłuż na 9 pasków.
2. Przygotowujemy ciasto serowe: margarynę ucieramy z cukrem i żółtkami, dodajemy ser i pozostałe składniki. Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek.
3. W blaszce ułożyć w równych odstępach 4 paski ciemnego ciasta. Wykładamy na to połowę sera. Na wierzch układamy pozostałe 5 pasków ciasta i zalewamy pozostałym serem. Pieczemy ok. 1 godziny.
4. Przed podaniem posypałam sernik cukrem pudrem.
fajny serniczek :), pozdrawiam
OdpowiedzUsuńtez sie do niego zabiaralam, ale jakos nie wyszlo. Tobie wyszedl wspaniale!
OdpowiedzUsuńkolorowy sernik.. ładny jest.
OdpowiedzUsuńjaki puszysty :)
OdpowiedzUsuńhttp://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com
W takiego bym zagrała!
OdpowiedzUsuńPiękny
OdpowiedzUsuńSernik bardzo ładny,ja od dawna używam sera w wiaderku Pilos w Lidlu bo nie opada,bardzo podoba mi się ta szachownica w cieście.
OdpowiedzUsuńPonownie sernik pieczemy ok 1 godziny.. Ale w ilu stopniach?Tez w 180?
OdpowiedzUsuńTak, też pieczemy w 180 st.
Usuń