Święta za pasem, pora pomyśleć nad tegorocznymi wypiekami. Dziś proponuję wam szybkie i pyszne pierniczki, które dodatkowo można przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu przez kilka tygodni :) Z przepisu korzystałam już parę lat temu. Zawsze się udają.
Składniki:
2 szklanki mąki
2 szklanki mąki
¾ szklanki cukru
2 jajka
1 łyżka masła lub margaryny
2 łyżki miodu
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka przyprawy do pierników
Sposób przygotowania:
1. Z podanych składników zagnieść ciasto aż będzie gładkie.
1. Z podanych składników zagnieść ciasto aż będzie gładkie.
2. Rozwałkować i wykrawać ciastka. Wierzch posmarować rozmąconym jajkiem. Piec na złoto ok. 15 minut w 180°C.
3. Jak już wcześniej wspomniałam, pierniczki można przechowywać w zamkniętym opakowaniu przez kilka tygodni.SMACZNEGO :) Oczywiście pierniki można dowolnie ozdobić :)
Jakie pyszne!
OdpowiedzUsuńPrawdziwe pierniczki.
jaki szybki przepis :) bardzo ładnie Ci wyszły
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com
Stęskniłam się za wycinaniem pierniczków!
OdpowiedzUsuńrobiłam pare dni temu pierniczki i sa pyszne ...
OdpowiedzUsuń@a
OdpowiedzUsuńAnonimowy - BARDZO się cieszę, że pierniki smakowały :)
właśnie upiekłam, moje pierwsze pierniczki. Są pyszne, słodziutkie, nie trzeba już lukrować w dodatku błyskawicznie się je robi.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
https://www.facebook.com/wiankiwianki
Bardzo się cieszę, że pierniczki już za pierwszym razem posmakowały!
UsuńZapraszam do Galerii Czytelników: http://kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/p/galeria-czytelnikow.html
Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt!
Fantastyczny przepis :) wypróbowałam i w końcu trafiłam na idealne pierniczki :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńWyszły cudowne
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę ☺️
Usuń