4 grudnia 2011

Brownie piernikowe

Hmm... Po raz pierwszy zrobiłam brownie... Trochę przerażało mnie to, że ciasto wyszło ciężkie i gliniaste, no ale ponoć takie właśnie ma być :) Dzięki skórce pomarańczowej i orzechom wyszło bardzo aromatyczne. Tego ciasta nie da się zepsuć, ono z natury nie "rośnie". Było naprawdę dobre, jednak nadal pozostaję fanką lżejszych ciast.


Składniki:

2 tabliczki (200 g) gorzkiej czekolady
1 kostka masła
100 g mąki
300 g cukru
6 jaj

pół szklanki siekanych włoskich orzechów
50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
przyprawa do piernika (lub przyprawa korzenna lub cynamon)

Sposób przygotowania:

1. W kąpieli wodnej rozpuścić w misce masło z pokruszoną czekoladą i dokładnie rozmieszać. Jaja ubić, stopniowo dodając cukier,mąkę i przyprawę do piernika. Do gotowej masy z jajek dodać rozpuszczoną i przestudzoną masę z czekoladą i starannie wymieszać.
2. Dodać orzechy i skórkę pomarańczową.
3. Gotowe ciasto przełożyć do blaszki, włożyć do piekarnika nagrzanego do 200st. C. Piec 20-25 minut.

SMACZNEGO :)

5 komentarzy:

  1. mniam, mniam, u mnie dzisiaj też brownie będzie robione :D

    OdpowiedzUsuń
  2. A wiesz, że właśnie o takim myślałam? :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Najważniejsze, że szukasz nowych rozwiązań i eksperymentujesz w kuchni :))

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie dosyć, że brownie, które uwielbiam, to jeszcze piernikowe! Pychota :)

    Serdecznie zapraszam:
    www.amatorskiegotowanie.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!