Składniki:
2 tabliczki (200 g) gorzkiej czekolady
1 kostka masła
100 g mąki
300 g cukru
6 jaj
pół szklanki siekanych włoskich orzechów
50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
przyprawa do piernika (lub przyprawa korzenna lub cynamon)
Sposób przygotowania:
1. W kąpieli wodnej rozpuścić w misce masło z pokruszoną czekoladą i dokładnie rozmieszać. Jaja ubić, stopniowo dodając cukier,mąkę i przyprawę do piernika. Do gotowej masy z jajek dodać rozpuszczoną i przestudzoną masę z czekoladą i starannie wymieszać.
2. Dodać orzechy i skórkę pomarańczową.
3. Gotowe ciasto przełożyć do blaszki, włożyć do piekarnika nagrzanego do 200st. C. Piec 20-25 minut.
SMACZNEGO :)
mniam, mniam, u mnie dzisiaj też brownie będzie robione :D
OdpowiedzUsuńBrownie;) mmm.. to jest to ;)
OdpowiedzUsuńA wiesz, że właśnie o takim myślałam? :)
OdpowiedzUsuńNajważniejsze, że szukasz nowych rozwiązań i eksperymentujesz w kuchni :))
OdpowiedzUsuńNie dosyć, że brownie, które uwielbiam, to jeszcze piernikowe! Pychota :)
OdpowiedzUsuńSerdecznie zapraszam:
www.amatorskiegotowanie.blogspot.com