To moje pierwsze pierogi z kapustą jakie robiłam i powiem nieskromnie, że są bardzo bardzo pyszne!!! Akurat zabrałam się za nie w niedzielę i część zamroziłam by na Święta były już gotowe. Skorzystałam z przepisu mojej mamy, która oczywiście robi najlepsze pierożki.
Składniki:
Na ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka ciepłej przegotowanej wody
- 1 jajko
- 2-3 łyżki oleju
- sól
Na farsz:
- 1 kg kapusty kiszonej - najlepiej domowej roboty
- 1 duża cebula
- 1 garść suszonych grzybków
- pieprz
- sól (opcjonalnie ponieważ myślę, że kapusta jest wystarczająco słona)
Sposób przygotowania:
1. Kapustę opłukać w wodzie jeśli jest za kwaśna, zalać wodą i gotować do miękkości. Następnie drobno pokroić lub przepuścić przez maszynkę do mięsa.
2. Grzyby namoczyć, następnie gotować do miękkości (ok 1 godziny). Drobno pokroić lub przepuścić przez maszynkę do mięsa.
3. Posiekaną cebulę zeszklić na oleju, dodać do kapusty i grzybów, wymieszać, doprawić do smaku pieprzem.
4. Ugnieść ciasto, lepić pierogi. Gotować w osolonym wrzątku. Podawać z topionym masłem lub zeszkloną cebulką.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!