Najzwyklejsza zupa pomidorowa, a jednak zarazem jedna z najlepszych :) Pomidorówkę robię przeważnie wtedy, gdy zostaje mi rosołu z niedzieli. Lubię zarówno wersję z ryżem jak i makaronem.
Składniki:
2 litry bulionu (rosół lub z kostki)
1 marchewka
1 pietruszka (lub kawałek bulwy selera)
3/4 szklanki ryżu
2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
sól, pieprz
ziele angielskie
liść laurowy
posiekana natka pietruszki
2 łyżki śmietany 18 %
Sposób przygotowania:
1. Na bulionie ugotować pokrojone w plasterki marchewkę i pietruszkę. Dodać ziele angielskie, liść laurowy.
2. Wsypać ryż, gotować do miękkości. Dodać koncentrat pomidorowy. Do miseczki odlać chochelkę zupy, dodać do tego śmietanę, i całość wlać do pozostałej zupy. W ten sposób śmietana się nam nie zważy. Na koniec doprawić do smaku i dodać posiekaną natkę pietruszki.
SMACZNEGO :)
ja też bardzo lubię pomidorówkę, z ryżem chyba bardziej :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com
Uwielbiam ten rozgotowany na papkę ryż, który czyni pomidorową gęstą i pyszna. Ale w niczym innym takiego ryżu bym nie zjadła ;)
OdpowiedzUsuńrozgotowany ryż? Niejadalny.
OdpowiedzUsuń