11 grudnia 2011

Sernik szachownica

Przepis pochodzi ze zbioru przepisów na ciasta siostry Anastazji. Zmniejszyłam jedynie ilość sera, zamiast 1,5 kg dałam 1 kg. I sernik też bardzo dobrze wyszedł. Propozycja w sam raz na świąteczny stół, i nie tylko.


Składniki:

Ciasto ciemne: 
2 szklanki mąki
1 szklanka cukru pudru
3 łyżki kakao
2 łyżki dowolnego dżemu lub powideł
1 szklanka mleka
2 jajka
pół margaryny
1 łyżeczka sody

Ciasto serowe: 
1 kg sera (u mnie wiaderkowe, a w oryginale 1,5 kg sera)
1 margaryna
40 dag cukru
1 budyń śmietankowy
8 jajek
2 łyżki kaszy manny

Sposób przygotowania:

1. Przygotowujemy ciasto ciemne: margarynę ucieramy z cukrem i żółtkami, dodajemy dżem, sodę, kakao i mąkę. Następnie wlewamy mleko. Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek. Pieczemy przez 30 minut w 180°C. Po wystygnięciu ciasta kroimy je wzdłuż na 9 pasków.
2. Przygotowujemy ciasto serowe: margarynę ucieramy z cukrem i żółtkami, dodajemy ser i pozostałe składniki. Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek.
3. W blaszce ułożyć w równych odstępach 4 paski ciemnego ciasta. Wykładamy na to połowę sera. Na wierzch układamy pozostałe 5 pasków ciasta i zalewamy pozostałym serem. Pieczemy ok. 1 godziny.
4. Przed podaniem posypałam sernik cukrem pudrem.



SMACZNEGO :)

9 komentarzy:

  1. fajny serniczek :), pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. tez sie do niego zabiaralam, ale jakos nie wyszlo. Tobie wyszedl wspaniale!

    OdpowiedzUsuń
  3. kolorowy sernik.. ładny jest.

    OdpowiedzUsuń
  4. jaki puszysty :)

    http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. Sernik bardzo ładny,ja od dawna używam sera w wiaderku Pilos w Lidlu bo nie opada,bardzo podoba mi się ta szachownica w cieście.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ponownie sernik pieczemy ok 1 godziny.. Ale w ilu stopniach?Tez w 180?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!