Bardzo lubię botwinkę. W sezonie przygotowuję kilka słoików botwinki pasteryzowanej, ale również mrożę kilka woreczków, aby mieć potem zieloną botwinkę do zupy w okresie zimowym.
Składniki:
młoda botwinka
Sposób przygotowania:
1. Do mrożenia wybieramy zdrowe nieuszkodzone liście botwinki.
2. Botwinkę dokładnie płuczemy wodą, ręcznikiem papierowym ściągamy nadmiar wody.
3. Kroimy w szerokie paski. Przekładamy do woreczka, wkładamy do zamrażarki.
4. Mrożoną botwinkę rzucamy na gotującą się zupę. Nie ma potrzeby wcześniejszego jej rozmrażania.
Smacznego!!!
mrozimy same liscie czy buraczki tez
OdpowiedzUsuńsame liście
UsuńPrzepis prosty, a zupa jaka smaczna wychodzi! :)
OdpowiedzUsuńCzy tylko same liście mrozimy czy buraczki też?
OdpowiedzUsuńMroze liście oraz część łodyg, ale buraczków już nie.
Usuń