17 czerwca 2016

Mrożona botwinka

Bardzo lubię botwinkę. W sezonie przygotowuję kilka słoików botwinki pasteryzowanej, ale również mrożę kilka woreczków, aby mieć potem zieloną botwinkę do zupy w okresie zimowym.


Składniki:

młoda botwinka

Sposób przygotowania:

1. Do mrożenia wybieramy zdrowe nieuszkodzone liście botwinki.
2. Botwinkę dokładnie płuczemy wodą, ręcznikiem papierowym ściągamy nadmiar wody.
3. Kroimy w szerokie paski. Przekładamy do woreczka, wkładamy do zamrażarki.
4. Mrożoną botwinkę rzucamy na gotującą się zupę. Nie ma potrzeby wcześniejszego jej rozmrażania.

Smacznego!!!

5 komentarzy:

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!