Ciasto dla miłośników kokosów i nie tylko :) Akurat nie jestem amatorką kokosu, ale ciasto bardzo mi smakowało.
Składniki:
(Ciasto robiłam w blaszce 24x36 cm)
Biszkopt:
6 jajek
1
szklanka cukru
3/4
szklanki mąki pszennej
1/4
szklanki mąki mąki ziemniaczanej
2 łyżki
kakao
2 łyżeczki
proszku do pieczenia
Masa kokosowa:
450 ml mleka
220 g
wiórków kokosowych
200 g
masła
2
łyżeczki cukru waniliowego
100 g
białej czekolady
4 łyżki cukru (lub do smaku)
Polewa:
100 g czekolady mlecznej
50 g czekolady deserowej
3 łyżki mleka
1 łyżka masła
Sposób przygotowania:
1. Robimy biszkopt: białka ubijamy, dodajemy po jednym żółtku, potem cukier oraz stopniowo przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i kakao. Biszkopt pieczemy w 180 st. C przez 30-40 minut. Studzimy. Przekrawamy wzdłuż.
2. Masa: Mleko zagotować z cukrami. Kiedy się zagotuje wsypujemy kokos, gotujemy na małym ogniu i mieszamy, aż wchłonie mleko. Następnie dodajemy białą czekoladę pokrojoną w kostkę, mieszamy do rozpuszczenia. Na koniec dodajemy masło, mieszamy aż się rozpuści i masę studzimy i wkładamy do lodówki na około 1 godzinę, by stężała.
4. Zimną masą przekładamy biszkopt.
5. Robimy polewę: wszystkie składniki rozpuszczamy w kąpieli wodnej, polewamy ciasto i schładzamy całość.
6. Bounty najlepiej smakuje na drugi dzień.
Smacznego!!!
Źródło: Kuchnia szeroko otwarta
Dodaję do ulubionych. Moje smaki i wygląda tak, że slinka mi cieknie:)
OdpowiedzUsuńAniu, fajne ciasteczko i dość szybkie w zrobieniu :)))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Olinka - Smakowy Raj
pyszne ciacho :) często piekłam a ostatnio o nim zapomniałam :)
OdpowiedzUsuńWygląda pięknie :))
OdpowiedzUsuńA ja kokos kocham :)
OdpowiedzUsuńCiasto pewnie jest przepyszne zjadłabym takie.
Bardzo się cieszę, że skorzystałaś z przepisu i ciasto smakowało :)
OdpowiedzUsuńjedno z pierwszych ciast, które robiłam ;)
OdpowiedzUsuńJa tam kokos uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńWygląda bajecznie :-)
OdpowiedzUsuńCzy przypadkiem tam nie ma błędu w przepisie na biszkopt??? Aż 2 łyżki proszku do pieczenia a tylko 2 łyżeczki kakao???
OdpowiedzUsuńPowinno być na odwrót - już poprawione :)
UsuńDziękuję :)
Gdzie jest kakao w przepisie na biszkopt???
OdpowiedzUsuńJest podane w składnikach - proszę się dobrze wczytać :)
Usuńzrobiłam na święta, wyszło pyszne:) dzięki za przepis, jedyne co w nim zmieniłam to ilość proszku do pieczenia zmniejszyłam do 1 i pół łyżeczki :)
OdpowiedzUsuńUpiekłam dokładnie według podanego przepisu, jedynie polewę wykonałam inaczej - z kakao, margaryny i cukru, ponieważ to moja ulubiona.
OdpowiedzUsuńCiasto przepyszne! Dziękuję!
Bardzo mi miło, że ciasto smakowało!
UsuńZapraszam do galerii czytelników, szczegóły tutaj:http://kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/p/galeria-czytelnikow.html
Pozdrawiam!
Witam chcialam zapytac czy to ma byc maslo czy tez margafyna np. Kasia?
OdpowiedzUsuńMożna użyć margaryny.
UsuńTakim ciachem to chyba trafisz w gusta wszystkich :)
OdpowiedzUsuńHaha, mam nadzieję, chociaż z drugiej strony czasami trudno wszystkim dogodzić:)
UsuńA ta mase na godzine gdzie wkladamy ? do lodowki czy tylko odstawiamy ?
OdpowiedzUsuńDo lodówki na około godzinę. Już poprawiam :)
UsuńMasa powinna być zimna, ale miękka, by dała się wyłożyć na biszkopt. Należy kontrolować jej tężenie.
Rewelacja, wszystkim smakowało i bardzo szybko zniknęło. Bardzo proste w przyrządzeniu :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i dziękuje za przepis Marta. :)
Bardzo się cieszę, że smakowało.
UsuńPozdrawiam serdecznie!