Składniki:
Biszkopt:
6 jajek
3/4 szklanki cukru
3/4 szklaki mąki pszennej tortowej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
2-3 łyżki ciemnego dobrego kakao
30 g ciemnej czekolady deserowej
2 łyżeczki octu
szczypta soli
Krem czekoladowy:
500 g serka mascarpone
300 ml śmietanki 30%
200 g nutelli
Poncz:
pół szklanki wody
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka cukru
3 łyżki dowolnego alkoholu (pominęłam, bo tort był pieczony na drugie urodziny córki)
Dodatki i dekoracje:
Dżem - u mnie z czarnej porzeczki
posypka czekoladowa
mini beziki
czekoladowe gwiazdki
(lub wedle uznania)
Sposób przygotowania:
1. Zrobić biszkopt: Obie mąki i kakao przesiać przez sito.
2. Czekoladę zetrzeć na tarce o małych oczkach i wymieszać z mąkami i kakao.
3. Białka oddzielić od żółtek, białka ubić na sztywno z dodatkiem soli, następnie dodawać partiami cukier. Kiedy już białka z cukrem są ubite do żółtek dodać proszek do pieczenia i ocet, wymieszać i wlać do piany, ubijać aż masa będzie jednolita.
4. Stopniowo wsypywać mąkę i mieszać na najmniejszych obrotach do połączenia.
5. Ciasto wylać na przygotowaną tortownicę, wysmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą (przepis nadaje się na tortownice wielkości od 23cm do 26 cm średnicy). Piec w 180 st. C przez 40-50 minut. Całkowicie wystudzić. (A najlepiej upiec biszkopt jeden dzień wcześniej).
6. Robimy krem: Śmietanę ubić na sztywno. Serek mascarpone przełożyć do miski, dodać nutellę i zmiksować. Dodać ubitą śmietanę i delikatnie wymieszać, aby składniki się dobrze połączyły. Krem podzielić na 3 części (dwie będą potrzebne do przełożenia tortu, a jedna do dekoracji).
7. Zrobić poncz - wszystkie składniki wymieszać do całkowitego rozpuszczenia.
8. Biszkopt przekroić na 3 krążki.Przełożyć tort od dołu:
biszkopt nasączony 1/3 ponczu
cienka warstwa dżemu
1/3 kremu czekoladowego
biszkopt nasączony 1/3 ponczu
cienka warstwa dżemu
1/3 kremu czekoladowego
biszkopt nasączony 1/3 ponczu
Tort udekorować pozostałym kremem czekoladowym, udekorować wedle uznania (u mnie mini beziki dookoła, a w środku czekoladowe gwiazdki i posypka) i schłodzić przynajmniej kilka godzin. Najlepiej smakuje na drugi dzień.
Smacznego!!!
Tort czekoladowy sprawdza się zawsze, niezależnie od okazji. Moja dwulatka również uwielbia, zawsze wyjada krem paluszkiem prosto z tortu :)
OdpowiedzUsuńPięknie wyszedł!
Pozdrawiam :)
Dziękuję i również pozdrawiam!
UsuńŚwietne tort Aniu !
OdpowiedzUsuńWgl uwielbiam Twoje przepisy:)))!!
Dziękuję bardzo :)
Usuńśliczny ci wyszedł :)
OdpowiedzUsuńDzięki :)
UsuńBardzo, bardzo smakowicie wygląda, normalnie jak go nie spróbuję to padnę ;))
OdpowiedzUsuńTen tort jest naprawdę świetny! Pierwszy raz robiłam tort z kremem na mascarpone i jestem zachwycona. Następny w kolejce do zrobienia czeka tort tiramisu :)
UsuńŚlicznie Ci wyszedł, a ta masa z mascarpone i nutellą musi być rewelacyjna. Na pewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńPiękny - taki wysoki i elegancki :)
OdpowiedzUsuńWitam, Pani krem wygląda ślicznie mój niestety mi sie zwarzył cos zrobiłam nie tak. Jak zaczełam dodawac śmietane do serka z nutela, zaczeła sie odzielać śmietana i moja masa nie wyglądała tak gładko.
OdpowiedzUsuńNaprawdę się zważył? Ojej, nigdy mi z tą masą nic złego się nie stało... Nawet ostatnio robiłam krem podobny do tego z mascarpone i śmietanką i brzoskwiniami do białego tortu... Nie wiem co mogło się stać... Może coś z tą śmietanką?...
UsuńAniu,czy krem jest na tyle zwarty ,że nie trzeba dodawac żelatyny,bardzo mi zależy żeby się udał?,planuje zrobic z nim ciasto z nim ciasto na święta.
OdpowiedzUsuńKrem po leżakowaniu w lodówce bardzo ładnie tężeje i jest zwarty. Ale proponuję zrobić małą porcję tak na spróbowanie.
UsuńMniam, mniam, mniam! Najlepszy torcik jaki w życiu jadłam!
OdpowiedzUsuńDziekuje i pozdrawiam!
Usuń