23 marca 2013

Ciasto Shrek

Pyszne lekkie ciasto w wiosennych kolorach.


Składniki:

Biszkopt:
4 jajka
3/4 szklanki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki oleju

Masa zielona:
1 duża butelka zielonego napoju typu Kubuś (900ml)
3 budynie śmietankowe

Masa śmietankowa:
500 ml śmietany 30%
1 zielona galaretka (dowolna)

Dodatkowo:
2 opakowania delicji
2 zielone galaretki

Sposób przygotowania:

1. Robimy biszkopt: oddzielamy białka od żółtek, białka ubijamy, dodajemy żółtka, potem porcjami cukier, mąkę i proszek do pieczenia, a na koniec 2 łyżki oleju. Całość dokładnie, ale delikatnie mieszamy. Całość pieczemy w 180 st. C ok 30-40 minut.
2. Robimy masę zieloną: Odlewamy szklankę soku, mieszamy w nim budynie, resztę zagotowujemy, jak się zacznie gotować to wlewamy budynie, mieszamy do zgęstnienia. Gorącą masę wylewamy na biszkopt.
3. Delicje układamy na zielonej masie czekoladą do góry.
4. Jedną zieloną galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szklance wrzątku, studzimy. Śmietanę ubijamy, a następnie wlewamy zimną galaretkę. Masę wykładamy na delicje.
5. Dwie zielone galaretki robimy według przepisu na opakowaniu (możemy jedynie trochę zmniejszyć ilość wody). Lekko tężącą galaretkę wylewamy na masę śmietankową.
6. Ciasto schładzamy przed podaniem.

Smacznego!!!

     

27 komentarzy:

  1. Słyszałam że jest pyszne to ciasto. Pięknie Ci wyszło.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pyszne, lekkie i do tego efektownie wygląda :)

      Usuń
  2. Udało ci się to ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, rzeczywiście jak dobrze wygląda tak i świetnie smakuje :)

      Usuń
  3. Jakie wysokie Ci wyszło. Smakowicie wiosenne:)

    pozdrawiam

    Malwinna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto piekłam w dużej blaszce 24X35 cm i byłam zaskoczona, że tak ładnie wygląda!

      Usuń
  4. Shreka jadłam już kilka razy. Ciasto to jest pyszne i faktycznie takie wiosenne.

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetne te ciasto.już kilka razy robiła tego shreka i dobrze mi wychodzi.super smaczne.polecam zrobić.:-) l

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i polecam też inne przepisy :)

      Usuń
  6. wybrałam Twój przepis ale nieco go zmieniłam i tak ze shreka zrobiła mi się Fiona

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haha a mi kiedyś wyszła barbi :) Bo użyłam różowego soku i galaretki :)

      Usuń
  7. Ten przepis warto wypróbować, jest ciekawy a i wyglądem przyciąga:-) jestem poczatkująca kuchareczka i lubię nowe smaki w kuchni. Dzieciom i mężowi który jest lasuchem zapewne posmakuje. Pozdrawiam autorkę tego cuda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mama nadzieję, że zrobisz to ciasto i będzie Wam wszystkim smakować. Dziękuję za pozdrowienia i również pozdrawiam!

      Usuń
  8. Wykorzystałam ten przepis i jest genialny! Wszystkim bardzo smakowało

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że ciasto smakowało! Pozdrawiam!

      Usuń
  9. wygląda świetnie! :O zamierzam jutro upiec! :) jeszcze tak dla pewności - przepis jest na duża blachę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto robiłam w blaszce 24x36 cm :) Polecam Shreka - jest pyszny :)

      Usuń
  10. jakby to moja córcia rzekła "pychota"

    OdpowiedzUsuń
  11. Można również eksperymentować kolorami . Zawsze wychodzi znakomite . Brawa dla anaz.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie - z różowych wyjdzie nam np. barbi :)
      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  12. ciasto shrek naprawdę jest pyszne polecam!!!!!!!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Całkowicie się zgadzam i pozdrawiam!

      Usuń
  13. A ja mam pyt. dot. tej zielonej masy. Wszystko robiłam zgodnie z opisem, a jednak masa niebardzo zgęstaniała i po 12h jako jedyna rozpływała się :/ Co zrobiłam nie tak?
    M.K.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Skoro robiłaś zgodnie z przepisem, to nie wiem czemu masa popłynęła. Bardzo mnie to dziwi, bo zielona masa szybko gęstnieje po ugotowaniu z budyniami, a po wystudzeniu jest super stężała. Nie wiem, co zrobiłaś nie tak...

      Usuń
    2. Być może powinnam dłużej ją gotować. Spróbuję następnym razem.
      Dzięki szybką odp
      M.K.

      Usuń
  14. Jest przy tym trochę pracy ale ciasto jest fantastyczne ! Bardzo je lubię :) Pychotka

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!